1965 januárja. Sandouville-ben a gyár kiköp 500 autót, majd fél évre leáll a termelés. 500 vadonatúj autóról van szó, amelyeket egytől-egyig teljesen hétköznapi vezetőkre bízott a Renault. A cél, hogy a túlzás nélkül korszakalkotó újdonságot minél alaposabb és sokszínűbb próbának vessék alá a jellemzően fakezű, falábú, az autóhoz nem konyító és a kocsi igényeivel mit sem törődő tesztelők. Ők az átlagos autótulajdonosok, akik az autót használni akarják, akik annyit tudnak róla, hogy kulcs elfordítására indul és benzin nélkül megáll.

Prozsé 115

Ideális tesztelők voltak. Visszajelzéseik alapján a gyár 293 ponton módosította a konstrukciót, hogy a Projet 115 kódnéven kifejlesztett autó minél kevesebb gyermekbetegséggel léphessen piacra. De a Renault 16 története ennél a sztorinál korábban kezdődött. A gyár átfogó piackutatással próbálta kideríteni, milyen autóra van igény Európában. Modern, ötszemélyes, nagyon nagy csomagterű, finom rugózású, lendületes, gazdaságos és karakteres, saját személyiséggel rendelkező autó körvonalazódott  visszajelzésekből.

Renault 16 – Egy kézcsók finomságával 1

1965 és 1980 között volt gyártásban, 1 845 959 db készült. Elődje, a Frégate és utóda, az R20 messze nem volt ennyire sikeres

A különféle formaterv-javaslatokról a galériában találtok fotókat, akad köztük bukólámpás modell is, mert az aerodinamika már akkor is fontos volt, a prototípusokat szélcsatornában tesztelték. A végeredmény a mai, Opel Mokka-jellegű tankokhoz képest igazán légies autó, finom metszésű ívvel a – sajnos nem kadmiumsárga – fényszórók és a korai széria csepp alakú hátsó lámpái között. A szögletes lámpabura 1971-ben jött ki a szinte folyamatosan továbbfejlesztett autón, amelynek legerősebb verziója, a rendesebb első tárcsafékkel ellátott R16 TS 170-et ment az 1,65 literes motorral.

Ötajtós, családi autó ferdehátú

Mivel az 1961-ben bemutatott R4 és annak olcsóbbik verziója, az R3 szintén felfogható ötajtós, variálható belső terű autóként, az R16 nem világelső ezen a téren. Annál is inkább, mert az Austinnal angol előképe is volt a ferdehátú karosszériának. Viszont ezt a se nem kombi, se nem limuzin és azóta is népszerű alapformát az R16 hozta a valóban családi méretű autók közé, ami 423x165x145 centis karosszériát jelent hatalmas, az egyik oldalon 2,68 méteres tengelytávval.

Renault 16 – Egy kézcsók finomságával 2

Ez volt az első ötajtós, jól variálható belső terű családi autó a világon. Ferdehátú, de háromajtós Austin korábban is készült, kisebb méretben az R4 előlegezte meg az R16 koncepcióját

Ha hiszitek, ha nem, a végleges formaterv kikristályosodása után szakorvosok bevonásával folytatódott a munka, hogy minél kényelmesebb üléseket kaphasson a Renault 16. Akit érdekel az R16, itt talál róla prospektusokat német nyelven, 1965-től egészen 1979-ig, az utolsó előtti gyártási évig. Kincsek annak, aki kötődik az R16-hoz.

Mózeskosár, ágy, furgon, pihenőszék

Az autónak kétféle dudája van, városi és sztrádára való, de ennél is hasznosabb a fokozatmentesen szabályozható szellőzés, amit felcsapható fedelek segítettek a műszerfal tetején. Ami az 1969-ben bemutatott R12-ben is nagy szám volt, azt már az R16 is tudta: a lábakra automatikusan melegebb levegőt irányított, mint a fejre. Hány bokafagyasztó mai autóból hiányzik ez! A napellenzőből kihúzható toldattal a belső tükörben vakító reflektort lehetett eltakarni, kedves figyelmesség ez abban a korban, amikor még nem kapott minden autó lebillenthető belső visszapillantót. A belülről megvilágított kesztyűtartó egy 1965-ben bemutatott autóban szintén olyan megoldás, amit alig lehet überelni.

Renault 16 – Egy kézcsók finomságával 3

1. Kartámasz elöl-hátul, legalábbis a prospektushoz fotózott autóban. 2. Ez a gyermekszállító állás hosszú utakhoz, nagy csomagtérrel, előrehúzott paddal. 3. Az előretolt padból és a hátratolt utasülésből lesz a mózeskosár kisbabáknak. 4. Az ülőlap felcsapható az első üléstámlákhoz, a háttámlát pedig nem előrebuktatni, hanem felemelni lehetett a kalaptartó magasságáig a csomagtér bővítéséhez. A felhajtott ülőlapot hevederek tartják. 5. Kivett hátsó ülésekkel a legnagyobb a csomagtér. 6. Ezt a Zsigulik is tudták, dupla ágy a belső térből. 7. Ez a pihenőszék menet közben az utasnak, fejét a hátsó üléstámla tartja

De itt lehet, méghozzá a hátsó ülésekkel. A funkciók egy részét saját magunk is felfedeztük, de a legjobb a gyári brosúrát segítségül hívni, amelyben mind a hét állás látható, amit az ülőlap és a háttámla variálásával lehet összehozni. A gyári adatok alapján az üléspad előrehúzásával 346-ról 424 literre növelhető a csomagtér, ami valószínűleg nem a mai VDA-szerinti mérés, mert sokkal nagyobbnak tűnik a tér, mint ma egy alsó középkategóriás autóban.

Hová lett hét centi a tengelytávból?

Akárcsak a kevéssé ismert R6 és a körülrajongott R4 esetében, a tengelytáv oldalanként eltérő. A hátsó futómű kerékagyai nem esnek egy vonalba, a rugózást biztosító torziós rudak helyigénye miatt jobb oldalon hét centivel rövidebb a tengelytáv, mint bal oldalon, ami akkoriban senkit nem zavart és ha nem tudnám, nekem nem tűnnék fel nézegetés vagy vezetés közben. Laprugók vagy csavarrugók helyett elöl is torziós rudas a kerékfelfüggesztés.

Ez ma már nem dívik, az 52 éves autó motorkonstrukciója viszont most is érvényes. Az öntött alumínium blokkos és hengerfejes négyhengerest a fejlesztés során 10 héten át járatták folyamatos padlógázon a hangszigetelt kamrában, ami 243 600 kilométernek felel meg gázelvétel nélkül. Kopásálló, cserélhető hengerperselyei meghosszabbították élettartamát.

Renault 16 – Egy kézcsók finomságával 4

Fent látszanak keresztirányban a torziós rudak, amelyeken a kerekek rugóznak, de elöl is ilyen konstrukciójú a futómű. Mivel a két rúd egymás mögött van, jobb oldalon hét centivel rövidebb a tengelytáv. A karikában kiemelve: az R16-ban fékezéskor fékerő-szabályozó igyekszik megakadályozni a hátsó kerekek blokkolását, amelyet a keresztstabilizátor elfordulása működtet. Ha a bólintástól elkönnyülnek a hátsó kerekek, visszavesz a fékerőből, hogy ne faroljon ki az autó, mindezt 1965-ben!

Szemben a Dacia 1310-zel, sok Audival vagy a néhányaknak talán ismerős Moszkvics 21412 Alekóval, az autó orra felől nézve nem a motor mögött van a váltó, hanem sebességváltó-motor a sorrend. Ezzel egyrészt a pótkerék befért a váltó fölé az orrba és kolosszális csomagtérbe süllyeszthetjük el a bőröndöket , másrészt az R16 nem annyira orrnehéz, mint a Renault 12, amelyből a Dacia készült. Talán emiatt, talán másért, de igazán harmonikusan vonul.

Alul a pehelypaplan

Olyan, mintha egy friss tollpehellyel töltött dunyhán siklanánk. A lebegő télikertben vendégmarasztalóak a süppedős fotelek. A puha rugózás nem véletlen, akkoriban sokkal rosszabbak voltak az utak még Nyugat-Európában is. A pazar komfort a békés utazás záloga, az R16-ban 100-120 között a motor sem zajong.

Esőkamra, rázóteszt, autósbalett és behajózás: kisfilm, zongorakísérettel

Kikönyökölsz, siklasz és néha váltasz egyet a filigrán karral, mert a rugalmas motor sok kapcsolást megspórol. A kormányváltóval ugyanolyan H-sémában vannak kiosztva a fokozatok, mint a padlóváltókkal, csak a rükvercet kellett megkérdezni. A hátramenet a kar kihúzásával, majd hátra és lefelé húzásával kapcsolható.

A kilincses kézifék a Moszkvicsból ismerős a műszerfal alatt van és elég enyhén kifelé húzni, majd elfordítani és visszaengedni. A vékony kormány négyet fordul a két végpont között, nem lehet vele centire kijelölni az ívet, amin levágod a kanyart, de utolérhetetlen béke száll meg, ahogy kis korrekciókkal gurulsz az országúton.

Renault 16 – Egy kézcsók finomságával 5

Ringás az élet, egy dunyhán lebegve

Amikor összeszokunk, kezd érdekelni, hogyan repeszthet ez az 52 éves autó? A hármast kihúzatva értelmezhetően gyorsul a korszakhoz képest igen modern négyhengeressel. Az ezerötös 55 lóereje pont jó bele, milyen lehet az 1647 köbcentis TS és TX, amely könnyen kiakasztotta volna ezt a 170-ig skálázott sebességmérőt?

Ne érjen véget a pillanat

Két húzós kanyarban kipróbálom a klasszikus oldaldőlést, de mielőtt leér a tükör és elsápadna Hamvas Tamás az Autónavigátortól, akivel együtt vezetünk, visszaeresztem gázt, kinyitom az ablakot, lepöccintem négyesbe és élvezem az utazást. A futómű cirógat, az autóból árad a béke, suhan a táj és simogat a koratavaszi nap. Az R16-ban több mint szép az élet, tán sose halunk meg.

Adatlap

Renault 16, 1966

Motor Soros, csupa könnyűfém négyhengeres, generátorral, elektronikus hűtőventilátorral. Láncos szelepvezérlés, V-alakban függesztett, hengerenként két szelep. 1470 cm3 (furat x löket: 76×81 mm)
Teljesítmény 41 kW/55 LE 5000 1/perc fordulatszámon (DIN-szerint)
Nyomaték 106 nm/2800 1/perc
Gyorsulás (0-100 km/h) nincs adat
Végsebesség 142 (más prospektus szerint 145) km/óra
Fogyasztás (vegyes) 9,0 l/100 km
Súly 980 kg