„Ez mindenünk, ami van, és mostantól a tiétek is” – így vezette fel a közösségi oldalán Elon Musk, hogy a Tesla egyik első modellje, a Roadster minden dokumentációját nyilvánosságra hozta, amihez így bárki hozzáférhet.

Musk és a Tesla különös húzásáról az Electrek számolt be, hozzátéve, „nem teljesen világos”, mi áll a döntés mögött, de segítséget nyújthat utángyártott alkatrészek gyártásában, sőt, a kutatási-fejlesztési dokumentumokkal a teljes autó is megépíthető. A Tesla ugyanakkor figyelmeztet arra, hogy nem vállal felelősséget a házilag készült alkatrészekért vagy autókért.

Felfedte a lapjait a Tesla 1

Mostantól bárki gyárthat alkatrészeket az első Tesla Roadsterhez, de akár egy az egyben az autót is megépítheti. (Fotó: Tesla)

Maga az eljárás a Tesla gyakorlatában nem annyira új keletű, az amerikai gyártó ugyanis 2015 óta „nagyjából” nyílt forráskódúvá teszi szabadalmait. Azért csak „nagyjából”, mert a Tesla ennek kapcsán pusztán annyit ígér, hogy senkit nem perel szabadalombitorlásért, amíg a Teslával szemben sem indítanak pert.

A Roadster második generációját 2017-ben harangozta be a Tesla, azóta viszont folyamatosan csúszik az éles bemutatkozása, hiába ígérkezik combosabbnak.

A típus első generációját 2008-ban dobták piacra; a Lotus Elise alapjaira épült modellből kevesebb mint 2500 példányt adtak el. A korai Roadster a közel 400 kilométeres hatótáv mellett – altípustól függően – 248, valamint 288 lóerős teljesítménnyel gyártották, de mindkettőt ugyanaz az 53 kWh-s lítiumion-akkumulátor táplálta.