A General Motors Ultium elektromos padlólemezére épülő, felsőkategóriás elektromos szabadidőjárművet mutatott be a Honda. A Prologue így a Cadillac Lyriq,  a Chevy Blazer EV rokona, ám annak fényében, hogy elektromos újdonságát kizárólag Észak-Amerikában tervezi forgalmazni a Honda, ennek inkább elméleti jelentősége van.

Már a Hondának is van nagy elektromos SUV-ja (csak épp nem Honda) 1

Az elöl-hátul többlengőkaros felfüggesztéssel szerelt, első- vagy összkerékhajtású Prologue formatervét a Honda neo-robusztusként jellemzi. Ezzel talán arra céloztak, hogy miközben faxni nélküli, klasszikus SUV-os vonalakat rajzoltak az autónak, arra ügyeltek, hogy minél áramvonalasabb legyen a forma. Akárhogy is, a Prologue nyomokban annak ellenére emlékeztet a nála fél mérettel kisebb e:Ny1-re, hogy a két modell soha nem fog találkozni egymással. Kár, mert a 309 centiméteres tengelytáv rendkívüli helykínálatot ígér, és mivel a Prologue a CR-V-nél is hosszabb és szélesebb (nagyjából 20, illetve 13 centiméterrel,) annak az eladásait sem zavarná.

Már a Hondának is van nagy elektromos SUV-ja (csak épp nem Honda) 33

4877 x 1989 x 1643 mm; 3094 tengelytáv; 1679 / 1684 nyomtáv

A vezető előtt 11 colos digitális műszeregység, középen kéztámaszos (így menet közben kisebb koncentrációval, ezért biztonságosabban) használható 11,3 colos érintőképernyő helyezkedik el, ezek kialakítása és elrendezése ugyanúgy igazodik a Honda globális stílusához, mint az alattuk húzódó, vékony szerelvényfal. Felszereltségtől függően head-up kijelzőt is kínál a Prologue.

Az irányváltó kapcsolót a kormányoszlopra szerelték, így felszabadult a padlókonzol, amit az elektromos autóknál szokásos módon kétszintes tárolóként alakítottak ki – a széles felületen elfér egymás mellett két okostelefon, a pohártartókban két 1 literes palack. Alapfelszerelés a vezeték nélküli okostelefontöltő, amelyet helytakarékosan, függőlegesen alakítottak ki. A padlókonzolon elöl is, hátul is kettő-kettő USB C töltő csatlakozót helyeztek el.

Már a Hondának is van nagy elektromos SUV-ja (csak épp nem Honda) 34

A csomagtartó alaphelyzetben 713 literes, a második üléssor szabályozható dőlésszögű háttámláit síkba fektetve 1634 litert kapunk, a rakodást érintés nélkül nyitható, motoros csomagtérajtó segíti.

Manapság nem lehet új autót modern technológiai tartalom nélkül bemutatni. A Prologue az Accord után másodikként kapott a Honda kínálatában integrált Google okosságokat – hangvezérelt asszisztenst, Google térképet, illetve a Google szoftveráruházból letölthető, további tartalmakat. És igen, az autó saját szoftverjei is vezeték nélküli kapcsolaton keresztül frissíthetők.

Már a Hondának is van nagy elektromos SUV-ja (csak épp nem Honda) 35

Az Android és Apple telefonok egyaránt vezeték nélküli kapcsolaton keresztül csatlakoztathatók. Ha töltőpontot programozunk be a Google térképbe, a rendszer úgy intézi, hogy mire odaérünk, pont optimális hőmérsékletű legyen az akkumulátor a gyors és hatékony töltéshez.

Szintén márkaszintű újdonság a hátulsó keresztirányú forgalmat észlelő vészfékrendszer, ami nem engedi, hogy kitolassunk egy jármű útjába; a hátratekintő gyalogosfelismerő rendszer, ami ugyanez, csak a gázolást előzi meg; valamint a holttéri elkormányzási asszisztens, ami a kockázatos sávváltásoktól kímél meg.

Már a Hondának is van nagy elektromos SUV-ja (csak épp nem Honda) 36

A csomagtér padlóján a zseniális Honda Motocompacto elektromos mikrorobogó fekszik

Ami a hajtáslánc paramétereit illeti, a Honda egyelőre csak a drágább, összkerékhajtású variáns alapértékeit közölte: ez 292 lóerőt és 452 Nm-t tud összesítésben. Lesz egy elsőkerék-hajtású, egymotoros variáns is. Az akkucsomag 85 kWh kapacitású, tölteni akár 155 kW-tal lehet. 10 perc alatt 110 kilométerre elegendő energiát tud felvenni a rendszer.

A Honda világszinten 2050-re teljes mértékben szénsemlegessé kívánja tenni minden típusát és összes vállalati tevékenységeit. A cég 2030-ra harminc új villanyautót vezet be globális piacain, ezekből évi kétmillió darabot szeretne eladni. A 2024-től kapható Prologue után egy évvel, 2025-ben érkezik a Honda saját fejlesztésű, szintén nagyméretű elektromos típusa is – hogy ez szintén csak észak-amerikai modell lesz-e, vagy Európa is kap belőle, ma még nem tudni.

Már a Hondának is van nagy elektromos SUV-ja (csak épp nem Honda) 37