Fiat 1200 Wonderful, Triumph TR4 Surrey Top, Toyota Sports 800, Saab Sonett II: ezek az autók mind hamarabb alkalmaztak kiemelhető tetőlemezt, mint a Porsche 911, de hát ilyen az élet: a világ a Porschét tekinti a Targa-tető szülőatyjának.

trga

Ha Porsche, hát Porsche, azóta számos autó személyiségét határozta meg az egyben vagy osztva, kézzel vagy motorosan kiemelhető, kemény héjas tetőszerkezet, a Chevy Corvette-től a Honda CR-X-en át a Suzuki X90-ig. És hát ott a Toyota Supra, amelynek harmadik generációjánál különlegességként, a negyedik kiadásnál pedig már kötelezően elvárt gyakorlatként jelent meg a leszerelhető tető.

Az ötödik generációs BMW-klón Toyota Supra megjelenésekor sokan kiáltottak kabrióért, de az ínyencek már ekkor is azt mondták: kell a csudának a vászontető, a Supra Sport Toppal az igazi (miután a Porsche levédette a Targa nevet, a Toyota így forgalmazta a maga megoldását.)

Végre levágták a Toyota Supra tetejét 3

Most megvalósult, bár mégsem: a képeken látható autó egyetlen példányban, kézzel készült az idei SEMA kiállítás virtuális pótlék-rendezvényére. Az alkotók szimplán kivágták a tetőpanelt (illetve elmondásuk szerint nem is ment olyan egyszerűen a műtét, mert túl erős volt az acél), megerősítették a visszamaradó keretet, illetve a padlólemez is komoly merevítést kapott. Hogy mennyivel lett nehezebb, illetve mennyit őrzött meg merevségéből a karosszéria, arról nincs információ, de mivel az autó csak mutatóba készült, ez mindegy is. Majd ha sorozatgyártásba kerül, elég akkor foglalkozniuk a kérdéssel.

Végre levágták a Toyota Supra tetejét 4

Ahelyett, hogy egy mezei Suprát vágtak volna szét, a tavaly bemutatott, optikai kiegészítőkkel telepakolt Heritage limitált széria egy példányából alakították ki a Targa Suprát. Ennek köszönhető a negyedik generációt idéző, hatalmas hátsó szárny, az otromba diffúzor és a védhetetlenül idomtalan oldalfal – ezekre nem tartunk igényt, az elegánsan megvalósított félkabrió tetőt viszont szeretettel várjuk a sorozatgyártásba.