Elérkezett a hét, amire talán minden hazai raliszurkoló a legjobban várt az idei szezonban, a II. Rally Hungary hete. Igazi sztárparádé, 37 darab R5-ös és 4 különböző verseny 3 napba sűrítve az Európa-bajnokság hazai versenyén. Röviden így lehet összefoglalni, mi vár ránk a Nyíregyháza és Zemplén központú futamon, amely november 6-8. között zajlik.

A húzónevek közül ott lesz a rajtnál Andreas Mikkelsen, a háromszoros vb-bronzérmes és háromszoros vb-futamgyőztes ó, nem mellesleg kétszeres IRC-bajnok (az ERC, azaz a rali-Európa-bajnokság elődje) . Ja, és a derék norvégnak egy magyar csapat, a Topp-Cars Rally Team biztosítja a szinte 0 kilométeres Škoda Fabiát. Aztán ott van a 2018-as Európa-bajnok Alekszej Lukjanuk. A magának való orosz idén nagyon ott van a spiccen, hisz 42 pontos előnnyel vezeti a bajnokságot a 19 esztendős szupertini, Oliver Solberg előtt.

Ralisztárok jönnek Magyarországra 1
Ralisztárok jönnek Magyarországra 2

Ralisztárok jönnek Magyarországra

Ralisztárok jönnek Magyarországra

Ralisztárok jönnek Magyarországra 11
Ralisztárok jönnek Magyarországra 12
Ralisztárok jönnek Magyarországra 13
Ralisztárok jönnek Magyarországra 14
Ralisztárok jönnek Magyarországra 15
Ralisztárok jönnek Magyarországra 16
Ralisztárok jönnek Magyarországra 17
Ralisztárok jönnek Magyarországra 18
Fotó megosztása:

A Harry Potter-fizimiskájú svéd srác papája a 2003-as világbajnok és élő legenda Petter Solberg. Szóval a kis Solberg az orosz torpedó első számú kihívója, plusz vezeti a fiataloknak kiírt ERC1 bajnokságot is. És láss csodát, neki is egy magyar csapat biztosítja a gyári támogatott Škodát, méghozzá az Eurosol Racing Team.

Itt lesz az ír ralipolihisztor, Craig Breen, a Hyundai gyári pilótája, aki MRF-abroncsokon igyekszik borsot törni a többiek orra alá. A franciák aszfaltspecialistája Yoann Bonato is tiszteletét teszi Nyíregyházán, a formájáról pedig sokat elmond, hogy a legutóbbi portugáliai futamon második volt. Az olyan feltörekvő fiatalokról pedig még szót sem ejtettünk, mint a jelenleg Eb-harmadik Grégoire Munster vagy Mikolaj Marczyk, Emil Lindholm, netán Erik Cais.

Ralisztárok jönnek Magyarországra 19A külföldi versenyzők után rögtön itt van a legmagasabban jegyzett magyar pilóta, Herczig Norbert, aki a tavalyi defektek és az idei döcögős szezonkezdet után biztosan nagyon szeretne bizonyítani hazai környezetben. A négyszeres bajnok nyomában pedig száz százalék, hogy ott lesz az a négyesfogat, akik öldöklő csatát vívnak a bajnoki címért.

Jelenleg Vincze Ferenc van 1 pontos lépéselőnyben Velenczei Ádámhoz képest. A címvédő a saját szintjén „betlizett” legutóbb a Vértesen, tavaly ráadásul ERC-szakaszgyőzelmet is jegyzett, szóval tuti jó lesz Nyíregyházán is, akár csak Velenczei, aki végre megszerezte első futamgyőzelmét és 2019-ben a magyar értékelést tekintve második volt a zempléni pályákon.

Ralisztárok jönnek Magyarországra 20A két szécsényi fiúhoz képest inkább a rutinos pilóták vannak lépéskényszerben: Hadik András jelenleg 20, illetve 19 pontos hátrányban van a két škodáshoz képest, plusz idén még futamgyőzelmet sem szerzett. Tavaly a szőlőtőkék közt fejezte be a Rally Hungaryt, de egy ilyen hiba idén biztosan nem fér majd bele, különben búcsút inthet a bajnoki álmainak.

A fordos pilótát újabb 4 pont lemaradással követi Turán Frici, akire a Rally Hungary előző évi győzteseként biztosan megkülönböztetett figyelem irányul majd. Frici számára pont ugyanaz a képlet, mint Hadiknak: borzasztó stabilan kell vezetnie, mindezt úgy, hogy mindenképp meg kell előznie a szécsényieket. És még ez sem biztos, hogy ez elég lesz, hisz a magyar bajnokságban a Nyíregyháza Rally az ötödik futam, és nagy kérdés, hogy a decemberi utolsó versenyt megrendezhetik-e majd a koronavírusos korlátozások közepette.

Ralisztárok jönnek Magyarországra 21Egyébként ez a kérdés az Eb-n is fennáll, hisz a magyar futamot egy kanári-szigeteki és egy belga viadal követi a sorban, de mint tudjuk, a szintén belga ralivébéfutamot, az Ypres Rallyt nemrég törölték, így a Spa Rally sorsa is igencsak kérdéses. Mindenesetre ezen ráérünk rágódni a hétvége után is, addig pedig élvezzük a hazai ralimennyország második eljövetelét! Ráadásul az Eb és a Rally1 mellett pedig a Historic és a Rally2 mezőnyének is tapsolhatunk a zempléni pályákon.

További információkat találtok a verseny hivatalos honlapján.

Minden, ami ERC.

A hivatalos időmérő oldal pedig ide kattintva érhető el