Eső, hideg és ürességtől kongó lelátók – amellett, hogy korábban még nem volt példa arra, hogy a kamion-Eb-vel  (ETRC) egyszerre osztozzon a bajnokság a Hungaroringen, szokatlan körülmények fogadták a túraautó-világkupa (WTCR) mezőnyét. Egész nap vizes pályán kellett körözniük a versenyzőknek, s miután Esteban Guerrieri magabiztosan uralta a szabadedzéseket, a kvalifikációt gyakorlatilag Kiss Norbiék második versenyének kellős közepén rendezték meg!

Az időmérőn Guerrieri ott folytatta, ahol nem sokkal korábban abbahagyta, a Q1-et az élen zárva szerezett egy pole-t – majd a Q3 végén még egyet. Így a Münnich Motorsport argentinja sokat javított bajnoki esélyein, a tabellán máris felkapaszkodott a harmadik helyre, összetettbéli lemaradását pedig 35-ről 28 pontosra faragta a listavezető Yann Ehrlacher-val szemben, aki két harmadik és egy nyolcadik rajthellyel próbál majd résen maradni.

Pazar magyar sikerek a WTCR hungaroringi időmérőjén 2

Magyar szempontból egyszerre beszélhetünk örömről és bánatról. A Hyundai-nál ugyanis műszaki hiba ütötte fel a fejét, így a tempóhiány mellett ezzel is meg kellett birkóznia a márkának – ám ez mind a négy autójuk kiesését eredményezte a Q1 végén. Michelisz Norbert mindhárom versenyt csak a 15. rajtkockából kezdheti meg, így bár a hétvégének még a címvédéshez fűződő remény életben tartásának szándékával vágott neki, ez a kör lefutottnak tűnik. 

A Zengő Motorsportnál viszont halmozták a sikereket, miután az előző, szlovákiai hétvége mellett a szabadedzéseken is kiválóan teljesítő Mikel Azcona mellett Boldizs Bence is továbbjutott a második szakaszba. A magyar újonc végül a 11. helyről nem tudott előrébb jönni, a spanyolt pedig nem küldték ki idejében a pályára a Q3-ban, így be kellett érnie az ötödik hellyel – a korábbi etapok során szerzett 2. és 9. helye mellett.

Órákkal később aztán jött a fordulat: a bajnokság élvonalába tartozó Gilles Magnus Audija nem ment át a hasmagasság-vizsgálaton, ezért a belgát kizárták utólag az időmérőről – s miután a Q2-ben ezzel egy 7. helyet bukott, Boldizst egy pozíciót nyerve 10.-ként rangsorolták, ami a pole pozíciót jelenti a fordított rajtrácsos, második futamra! Hasonló helyzetben még 2018-ban volt a Zengő-csapat, akkor Nagy Norbi második lett a Slovakiaringen.

„Hihetetlen, nem is tudom, mit reagáljak” – nyilatkozta Boldizs, miután megörökölte a pole-t Yvan Mullertől. „Ez balszerencse Gilles-nek, nekem viszont jó, és amiatt különösen boldog vagyok, hogy hazai versenyünkön, a Hungaroringen jött össze. Sajnálatos, hogy nem lehetnek itt a szurkolók, de már alig várom, hogy felálljak a pole pozícióba holnap. Ma éjszaka nagyon nem is fogok aludni…”

Pazar magyar sikerek a WTCR hungaroringi időmérőjén 3

Guerrieri mellett a Honda is nagyot szakított szombaton, ugyanis kibérelte az első négy helyet a kombinált eredménylistán. Tassi Attila is eddigi legjobb időmérős teljesítményét nyújtotta: egy 4., egy 8. és egy 2. hely a mérlege. A negyedik magyar pilóta, Kismarty-Lechner Gábor mindhárom alkalommal a 20. helyről vághat neki a futamnak, a Zengő Motorsport újonc-veteránja egyébként az utolsó időt autózta.

9:15, 12:15 és 16:15 – ezt a három időpontot érdemes megjegyezni a mai nap kapcsán, ekkor rendezik ugyanis a WTCR-futamokat a Hungaroringen. Az Eurosport 2 az első két versenyt, a Sport 1 az első, a Sport 2 pedig a második és a harmadik viadalt közvetíti élőben.