Hiába nem hallottál róla, a Toyota-csoporthoz tartozó Toyota Boshoku Corporation idén ünnepli századik születésnapját; a céget maga Sakichi Toyoda, a birodalom alapítója hozta létre, mint textilipari üzemet. Ma már autós beszállítók, rengeteg mindennel foglalkoznak, például – stílusosan – szövetek fejlesztésével.

Legutóbbi munkájuk nagyon trendi: optikai szálakkal átszőtt textilanyagon dolgoznak, amely képes világítani, méghozzá tetszőleges színnel, de akár mintázattal is.

Hogy ez mire jó? Egyrészt új lehetőséget teremt a testre szabhatóság terén, másrészt vezetőtámogató funkcióként is szolgálhat – a pihentető fény pirosra válthat például veszélyhelyzetben.

Jönnek a világító szövetkárpitok 1

Ezen a képen nem igazán tudjuk, mit látunk

Az optikai szál rugalmasan hajlítható, ám egy bizonyos hajlítási sugár fölött erősen romlik a fényátvivő képessége. A Toyota Boshoku azonban kifejlesztett egy olyan technológiát, amely a fényszál túlzott meghajlítása nélkül képes beleszőni azt tetszőleges szövetanyagba.

A gyártás ma még drága, ráadásul az így kapott szövet tapintása nem elég finom ahhoz, hogy üléskárpitnak használják, de ajtóra és tetőre már most is megfelel. A Toyota nem is vár sokáig a felhasználással: már 2020-ban beépítené új találmányát a Lexus egyes típusaiba.