A Toyota Racing Development (TRD) részleg által felkészített, extrém off-road képességekkel bíró autók közel négy évtizede vesznek részt sikerrel olyan legendás ralikon, mint az 1600 kilométeres Baja 1000. A cég a sivatagi versenyeken szerzett tapasztalatok felhasználásával először 2014-ben állított össze utcai modellekre – a Tundra és Tacoma pickupokra, valamint a 4Runner alvázas szabadidőjárműre – szánt futómű- és motortuning-csomagokat, amelyek valódi offroad-versenyautót varázsoltak ezekből a strapabíró járművekből.

Gyári offroad-versenyautók, utcai használatra 1
Gyári offroad-versenyautók, utcai használatra 2

Gyári offroad-versenyautók, utcai használatra

Gyári offroad-versenyautók, utcai használatra

Gyári offroad-versenyautók, utcai használatra 14
Gyári offroad-versenyautók, utcai használatra 15
Gyári offroad-versenyautók, utcai használatra 16
Gyári offroad-versenyautók, utcai használatra 17
Gyári offroad-versenyautók, utcai használatra 18
Gyári offroad-versenyautók, utcai használatra 19
Gyári offroad-versenyautók, utcai használatra 20
Gyári offroad-versenyautók, utcai használatra 21
Gyári offroad-versenyautók, utcai használatra 22
Gyári offroad-versenyautók, utcai használatra 23
Gyári offroad-versenyautók, utcai használatra 24
Fotó megosztása:

A TRD Pro csomag az idei modellévre is elkészült, és minden korábbinál alaposabb átalakítást tesz lehetővé. Mindhárom modell egyedi fejlesztésű, típusonként eltérő hangolású, progresszív Fox lengéscsillapítókat kapott. Ezek a külső olajtartályos egységek éppúgy a helyzet magaslatán állnak földúton száguldva, mint sziklákra felkapaszkodva, és ami a legfontosabb, az unalmas mindennapi használat – iskolába járás, bevásárlás, nyaralás – során is kiválóan teljesítenek.

A rugókat is terepképes darabokra cserélték, modelltől függően 25-50 milliméterrel megnövelt hasmagasságot, illetve rugóutat kaptak a fehérben is marconán mutató (de fekete vagy TRD-exkluzív kék színben is választható) autók, és hogy mindezt ki is lehessen aknázni, masszív karter- és differenciálmű-védőlemezt, valamint szélesített keréktárcsákra szerelt terepabroncsokat kaptak az autók – mindegyik a maga karakteréhez illő, 16-18 colos méretben.

Gyári offroad-versenyautók, utcai használatra 25

A Tacoma TRD Pro az egyetlen, amelyik TRD Desert légszűrőt kapott, hogy 3.5 literes V6-os benzinmotorja a legnagyobb porban is egészségesen lélegezhessen. A Tundra fedélzetén sportos bőrülések várnak, a Tacoma és a 4Runner utasai prémium audiorendszernek örvendhetnek, az összes modell látványos utastéri kiegészítőkkel (padlószőnyeg, hímzett logók), módosított hűtőmaszkkal és TRD feliratozásokkal jelzi hovatartozását. S mivel mégiscsak közúti felhasználásra szánt modellekről van szó, az egészet teljes körű aktív és passzív biztonsági felszerelések, valamint a keményebb próbatételre csábító átalakítások ellenére a gyárival megegyező garancia teszi teljessé.

Gyári offroad-versenyautók, utcai használatra 26