150 centi magas, 150 kiló, és imádják a vásárlók, mi az? A kaliforniai Palo Alto egyik bevásárlóközpontjának robotrendőre, amely kamerákkal és érzékelőkkel felszerelkezve járja a pláza tereit, és riasztást küld a biztonsági szolgálatnak, ha váratlan eseményt, vészhelyzetet észlel, vagy körözött bűnöző arcvonásait azonosítja a tömegben.

Aligha véletlen, hogy a számítástechnikai világ központjában üzemel a gépesített biztonsági őr, ám a technológia legfeljebb annyira alkalmas a sorozatgyártásra, mint a Tesla Motor robotpilótája: halálos balesetről ugyan nem tudunk, ám a robot múlt csütörtökön elgázolt egy gyermeket, és rezzenéstelen áramkörökkel továbbment.

A szülők és szemtanúk elmondása szerint amikor egy 16 hónapos kisfiú került a robot útjába, a gép nem észlelte az apróságot, és fellökte őt. Ami ennél is rosszabb, az ütközést sem érzékelték a szenzorok, és a robot továbbhaladt, áthajtva a gyerek lábán.

Szerencsére a srác megúszta karcolásokkal, zúzódásokkal a dolgot, ám egy biztonsági őr elmondta a felzaklatott családnak, hogy pár nappal korábban már történt egy hasonló eset.

A robotot gyártó vállalat, a Knightscope egyelőre nem nyilatkozott az ügyben.