Még tavasszal adtunk hírt arról, hogy a Scania különleges sorozattal tiszteleg Sven-Erik Svempa Bergendahl munkássága előtt. A södertalje-i gyártó olyan limitált szériás kiadással állt elő, amely vagány díszítőelemekkel van feltupírozva. Az első kiadás egy Svempa Frost felszereltségű variáns volt, ami garantáltan magára vonta a tekinteteket. Nyáron pedig leleplezték a Svempa Frostfire kiadást, amit a kamiontuning fekete öves nagymestere, Sven ‘Svempa’ Bergendahl saját kezűleg készített el.  A gyönyörű nyerges vontató a napokban aztán feltűnt Hajdúszoboszlón, a kamionos találkozón.

Az újdonság elképesztően sportos és vagány külsővel büszkélkedhet. Nem csoda, hiszen a kabin alatt 770 lóerős dízelmotor dolgozik. Ezt “illik” méltó köntösbe csomagolni ugyebár. És, hogy sikerült-e? Nos, túlzás nélkül állítható, hogy a Highline-fülkés nyerges vontató akár egy Kamion Eb-futamra is beférne ezzel a dizájnnal. A 770S fényezése alapvetően tengerkék árnyalatú, viszont a kabin hátulja fekete fényezést kapott. Az oldalajtók mögött, a fülke oldala egy sávban ugyancsak fekete színű. A két színt narancssárga csíkok egységesítik a nyergesen, ezzel fokozva a sportos és dinamikus megjelenést.

770 lóerős nyergest villantott a Scania Szoboszlón 1

770 lóerős nyergest villantott a Scania Szoboszlón 2

Úgy érzem, hogy ez lehet az egyik utolsó nagy alkotásom. Ez nem azt jelenti, hogy teljesen nyugdíjba vonulok, de talán ez lesz az utolsó nagy show truck, aminél én csináltam a külső, belső, illetve a motor tuningot” – jegyezte meg az egyedi teherautók és nyergesek legendás építője, Sven ‘Svempa’ Bergendahl. A 82 éves férfi két évig dolgozott a Svempa Frostfire kiadáson, amelynél csak a fényezés legalább 1200 munkaórát igényelt. Eredetileg a V8-as motor 50. éves évfordulóján akarták bemutatni, de a covid közbe szólt. Nagy szerencse, hogy a “mester” nem tette le a szerszámokat még. Svempa egyik első munkája egyébként egy Scania L76-os volt, azóta pedig legalább 600 egyedi teherautó és nyerges hagyta el a férfi műhelyét.

770 lóerős nyergest villantott a Scania Szoboszlón 3

770 lóerős nyergest villantott a Scania Szoboszlón 4

A Svempa Frostfire-t nemcsak a fényezése teszi különlegessé, hanem az is, hogy a kabin mögötti létraalváz teljes egészében le van burkolva. Az ugyancsak tengerkék színű oldalszoknyák a versenykamionok stílusát idézik. A gyári fényszórók helyett pedig hátul kör alakú lámpák kerültek beépítésre, amelyek tovább erősítik a 770S sportos karakterét. Az összképet a fülke hátulján látható Scania felirat teszi teljessé és a hagyományokhoz hűen a nyerges több részén is látható a legendás V8-as motorra utaló embléma. A Scania Magyarország egy friss videót is feltöltött az újdonságról, így az is egy kicsit meg tudja csodálni, akinek nem volt lehetősége kilátogatni Hajdúszoboszlóra.