A különleges, tuningolt Scaniák története több mint 50 évvel ezelőtt kezdődött, amikor Sven-Erik “Svempa” Bergendahl megalapította saját cégét. Azóta több mint 500 különleges teherautót és nyerges vontatót hoztak ki. Ezek között bőven akadtak egyedi építésű változatok is, olyanok mint például a kétüléses kabrió nyerges, az R 999 Red Pearl (“Piros Gyöngy”), vagy a Scania Chimera versenykamion.

Őket persze nemcsak a szépségük miatt lehet szeretni. Előbbiben ugyanis ezer lóerős (!), V8-as, ikerturbós, 16 literes dízelmotor dolgozik, amellyel mindössze 5 másodperc alatt eléri a 100 km/órás tempót. A Chimera sem nevezető lomhának az ugyancsak nyolchengeres, de már 1460 lóerős dízelmotorjával, amelynek köszönhetően szintén néhány másodperc alatt fel tud gyorsulni az előbb említett sebességre, vagyis abszolút partiban van az R 999-essel. Amikor 2019-ben Svempa betöltötte a 80. életévét, akkor egy kis gumifüstöléssel tisztelegtek a “nagy öreg” előtt az R 999-es és a Chimera társaságában. Aki szeretné kiélvezni a rövidke látványt, semmiképp se hagyja ki az alábbi videót:

A Scania aztán tavaly megvásárolta a Svempa márkanevet és úgy döntött, hogy 2022-ben egy különleges sorozattal tiszteleg Sven-Erik Svempa Bergendahl munkássága előtt. A södertalje-i gyártó olyan limitált szériás kiadással állt elő, amely vagány díszítőelemekkel van feltupírozva. A sorozat egyik első példánya az Olaszországban rendezendő Transpotec kiállításon fog bemutatkozni, május közepén. A svéd gyártó ugyanakkor már közzétett néhány képet egy Svempa Frost kivitelű 770S nyerges vontatóról, amely mesterien vegyíti a hűvös eleganciát a sportos stílussal.
Ilyen külsővel kevesen vehetnek Scaniát 1
 
A korántsem szokványos megjelenést természetesen a részletekig menő csinosítgatásokkal érték el: a hűtőmaszk hosszanti lamelláit krómhatású bevonattal látták el, a keréktárcsák pedig antracitfekete árnyalatban tündökölnek. A kerékagyakon olyan borításokat alkalmaztak, amelyekről egy griffmadár köszön vissza.
 
Nem ez az egyetlen utalás a svéd gyártó kabalaállatára, ugyanis a türkizkék nyerges vontató oldalán olyan dekorációt alkalmaztak, amely megidézi a griffmadár tollazatát. A limitált szériás 770S utastere sem nélkülözi az egyedi megoldásokat: a kormánykerék, illetve a két utasülés barna-fekete bőrborítást kapott. A kárpitokat pedig türkizkék színű cérnával varrták össze.
 
Ilyen külsővel kevesen vehetnek Scaniát 2
Ilyen külsővel kevesen vehetnek Scaniát 3
 
A tervek szerint a jövendőbeli megrendelők nemcsak Svempa Frost, hanem Svempa Fire dizájncsomaggal is megrendelhetik majd a 770S nyerges vontatót. Utóbbiról még nincs kép, de alapvetően egy narancssárgás árnyalatú változatot takar. A Scania tájékoztatása szerint összesen mindössze 100 darabot fognak gyártani ezekből a Svempa limitált szériás nyergesekből. Igyekeznie kell tehát annak, aki le szeretne csapni egy ilyenre.