A jármű a svéd kamionépítő, Svempa Bergendahl negyedik bemutatókocsija és könnyen elképzelhető, hogy csakúgy, mint elődei, számtalan követőre akad. A kamion június utolsó hétvégéjén, a svájci Interlakenben megrendezett kamionos fesztiválon mutatkozott be.

Chimera névre keresztelt  kamiont V8-as motorral szerelték, melynek segítségével kevesebb mint 5 másodperc alatt éri el álló helyzetből a 100 km/órás sebességet. A járművet Kiméra után nevezték el, ami a görög mitológia szerint egy tűzokádó lény, egész pontosan egy oroszlán, egy sárkány és egy kecske keveréke, amelynek a farka helyén egy kígyó van. Ezt a lényt könnyű a Scania Griffmadarával társítani.

“A Chimera betölti azt az űrt, ami eddig érezhető volt járműveink között, nevezetesen, ez az autó kapott először futurisztikus, a jövőbe mutató külsőt. Látványos, a fülke mögé helyezett motorjával és megtervezett konstrukciójával nagyon stílusos lett” – jegyezte meg  Jan Richter, a Svempa egyik tervezője. A Svempa csapata nagyjából öt évvel ezelőtt kezdte meg az autó tervezését. Mielőtt a végső változat elkészült, számos módosításon ment keresztül a design.

Scania Chimera
Hengerek száma 8
Max. teljesítmény (LE) 1460
Gyorsulás (s, 0-100 km/h) 5 s
Össztömeg (kg) 4780
A járművet nagyrészt rozsdamentes acél csővázzal szerelték, vezetőfülkéjét pedig a Scania P-kabin módosításával, az R-fülke alkatrészeinek felhasználásával építették meg. Emellett a Chimerát módosított Allison gyártmányú, hatsebességes váltóval, valamint független első kerékfelfüggesztéssel látták el. Nemcsak szép, de gyors is 2 Az interlakeni bemutatkozó után a Chimera útnak indul, ugyanis a hollandiai Assenben is kiállítják július 26-27-én a kamionos fesztiválon. Ezt követően augusztus 20-23. között a svédországi Jönköpingben tartandó Elmia Lastbil bemutatón is látható lesz. Innen Norvégiába megy tovább, ahol két kiállításon fog szerepelni: először szeptember 4-9. között Gardemoenben, egy héttel később pedig Seljordban tölt el pár napot. Október 11-én és 12-én pedig a Le Mans-i kamionversenyen lesz megtekinthető.