A villany-teherautók terén a Scania viszonylag új szereplőnek számít. Nem is csoda, hiszen a legendás V8-as motorral hírnevet szerző vállalat korábban leginkább csak az etanolban és a gázhajtásban látott alternatívát. Na, jó egy kicsit a hibridben is. Skandináviában azonban egyre több üzemeltető kezdte el keresni az akkumulátortechnológiás villanyteherautókat. Közéjük tartozik a norvég ASKO élelmiszernagyker, amely gyakorlatilag a nullszériás elektromos Scaniákra csapott le az évtized elején. Így elsőként tesztelhették a G fülkés 27 tonnás elektromos teherautókat.

Ezután még 2020-ban a Scania bejelentette, hogy piacra dobja az L és a P fülkés tisztán elektromos teherautókat. Ezzel olyan konkurenseket előzött meg, akik már régebb óta dolgoztak e-teherautókon, köztük például a Mercedest, vagy az MAN-t. A P fülkés változat nyáron hazánkban vendégeskedett, így végre hazai körülmények között is sikerült kipróbálni az új villany-Scaniát.

Lábujjhegyen oson a városban ez a villanyteherautó 1
Lábujjhegyen oson a városban ez a villanyteherautó 2

Lábujjhegyen oson a városban ez a villanyteherautó

Lábujjhegyen oson a városban ez a villanyteherautó

Lábujjhegyen oson a városban ez a villanyteherautó 29
Lábujjhegyen oson a városban ez a villanyteherautó 30
Lábujjhegyen oson a városban ez a villanyteherautó 31
Lábujjhegyen oson a városban ez a villanyteherautó 32
Lábujjhegyen oson a városban ez a villanyteherautó 33
Lábujjhegyen oson a városban ez a villanyteherautó 34
Lábujjhegyen oson a városban ez a villanyteherautó 35
Lábujjhegyen oson a városban ez a villanyteherautó 36
Lábujjhegyen oson a városban ez a villanyteherautó 37
Lábujjhegyen oson a városban ez a villanyteherautó 38
Lábujjhegyen oson a városban ez a villanyteherautó 39
Lábujjhegyen oson a városban ez a villanyteherautó 40
Lábujjhegyen oson a városban ez a villanyteherautó 41
Lábujjhegyen oson a városban ez a villanyteherautó 42
Lábujjhegyen oson a városban ez a villanyteherautó 43
Lábujjhegyen oson a városban ez a villanyteherautó 44
Lábujjhegyen oson a városban ez a villanyteherautó 45
Lábujjhegyen oson a városban ez a villanyteherautó 46
Lábujjhegyen oson a városban ez a villanyteherautó 47
Lábujjhegyen oson a városban ez a villanyteherautó 48
Lábujjhegyen oson a városban ez a villanyteherautó 49
Lábujjhegyen oson a városban ez a villanyteherautó 50
Lábujjhegyen oson a városban ez a villanyteherautó 51
Lábujjhegyen oson a városban ez a villanyteherautó 52
Lábujjhegyen oson a városban ez a villanyteherautó 53
Lábujjhegyen oson a városban ez a villanyteherautó 54
Fotó megosztása:

Külső

A villanyos 25 P igazából ugyanazzal a dizájnnal van megáldva, mint dízeles társai. Ez a megjelenés ugyan nem új, de az idő nem kezdte ki túlságosan. A Scania 2016-ban látott neki a piacon lévő modelljei teljes külső és belső frissítésének. 2018-ban kerültek sorra a városi variánsok, így a tesztünk alanyául szolgáló példány is.

Ha egy következő generációs haszonjármű megalkotásáról van szó, akkor szinte természetes, hogy sokan azt várják el, hogy megőrizze a régi stílusjegyeket a jármű, de közben egy kicsit újszerű és modern is legyen. Nos, a Scaniánál zseniálisan megtalálták a középutat. A végeredmény pedig leutánozhatatlan. A homlokfal tulajdonképpen négy részre van tagolva, mint az előző generációnál, de a lökhárító olyan keskeny és alacsony, hogy szinte észre sem lehet venni. A türkizkék csík a hűtőmaszkon persze komoly jelzésértékkel bír, mert ha a szerelő meglátja, akkor nem fogja a teherautót olajcserére előkészíteni, hanem inkább a villanyteherautókra tréningezett kollégákhoz küldi.

Lábujjhegyen oson a városban ez a villanyteherautó 55

A LED-technológiás fényszórók feldobják a külsejét.

Lábujjhegyen oson a városban ez a villanyteherautó 56

Könnyen és gyorsan fel lehet jutni a fülkéjébe.

A P-sorozat háromféle (rövid, nappali és hálófülkés) változatban készül. Az elnevezések kissé csalókák, hiszen már a nappali kabinosban is van egy kis lehajtható, 54 centiméter széles fekvőalkalmatosság, tény viszont, hogy az nem tekinthető teljes értékű fekhelynek. Tesztjárművünket pont ilyennel szerelték, de kívülről nem ordít róla. Igazából azzal árulja el magát, hogy kabinjának mindkét oldalán van egy-egy négyzet alakú kis ajtócska, amelyek az ágy alatti tárolórekeszekhez biztosítanak könnyebb hozzáférést kívülről.

Szükség is van rájuk, mert ennél a modellnél a szélvédő feletti kis polcok, fakkok szóba sem jöhetnek, mivel lapostetős. A fülke magassága nem haladja meg 2920 millimétert. A P Highline kivitelnél viszont 3520 milliméter magas is lehet a teherautó fülkéje légterelők nélkül, ami már magával vonja szélvédő fölé építhető polcokat és tárolórekeszeket.

Lábujjhegyen oson a városban ez a villanyteherautó 57

Csak áram kell hozzá.

Mivel a P fülkét alapvetően a városi és a disztribúciós szállítmányozásra tervezték, ezért utasoldalon egy, az ajtó alsó felébe épített kis ablakkal is ellátták, amit a Scania stílusosan City Safe-nek hív. Ennek elsődleges szerepe az, hogy lehetővé tegye a sofőr számára, hogy időben észre vegye a gyalogosokat, a gyerekeket és a kerékpárosokat. Ez persze csak egy praktikus kiegészítő, mert a gépjárművezetőt nem menti fel az alól, rendszeresen ránézzen a jobb oldali visszapillantó tükörre, ami kellően széles és magas, ezért kiválóan tünteti el a holttereket. Szükség is van rá, mert a jármű hosszúsága meghaladja a hat métert (csak a tengelytávolsága 5350 mm).

Lábujjhegyen oson a városban ez a villanyteherautó 58

8 akkumulátor lakik a létravázban, egy pedig a fülke alatt van.

Belső

A kabinba gyorsan és gond nélkül be lehet jutni, mindössze két lépcsőfok leküzdésével. Ez már csak azért is fontos, mert a városi vezetés sok elindulással és leállással jár, többször kell kimászni a fülkéből és bemászni oda. Nem mindegy, hogy ezt milyen körülmények között kell megtennie a gépjárművezetőnek. Az ülések közötti átmászkálás azonban a nappali P fülkében esélytelen, középen ugyanis megmaradt a 345-440 mm magas motorsátor. Ennek ellenére szűkösnek nem nevezhető ez a kabin, hiszen 1,5 méteres belmagassággal rendelkezik.

Lábujjhegyen oson a városban ez a villanyteherautó 59

A műszerfal könnyen áttekinthető és modern.

Persze, fontos megjegyezni, hogy ez még igazából mindig a dízeles változatok számára tervezett fülke, amely megőrizte azon kedvező tulajdonságát, hogy a gépjárművezető alapvetően magasan ül, ezért jó rálátása nyílik a jármű előtt lévő útra. Az oldalsó ablakok mélyre nyúlnak, alsó peremük szinte a sofőr térdénél van, ami szintén javítja a kilátást a teherautóból. Ahogy korábban utaltunk rá, bár a tárolórekeszek száma  nem végtelen, azért az ágy alatt el lehet rejteni kisebb-nagyobb hátizsákokat. Középen, a motorsátoron egy hűtőláda is van, amit egy elegáns mozdulattal könnyedén ki lehet húzni a helyéről. Érdekesség, hogy már a P fülkében is elérhető a távolsági Scania vontatókban használt megoldás, vagyis a műszerfalból kihajtható étkezőasztalka, ami lehetőséget teremt az utasülésen helyet foglalónak ahhoz, hogy civilizált körülmények között költse el az uzsonnáját.

A műszerfal kialakítása ergonomikus: a kapcsolókat úgy helyezték el, hogy a gyakran használt funkciók a kormánykerék közelében, míg a kevésbé fontosak, így például a klíma vagy a belső világításkapcsolók távolabb, a színes infotainment-rendszer képernyője alatt kaptak helyet. Az elektronikus rögzítőfék kezelőkarja jól látható helyre, a kormánykerék és a digitális kijelző közé került. Szimpatikus megoldás, hogy jobb kéz felől, a motorsátor és a műszerfal találkozásánál több palacktartót is elhelyeztek, így a sofőrnek még gondolkodnia sem kell, hova tegye le a kezéből az ásványvizes palackot, akkor amikor éppen nincsen szüksége rá.

Lábujjhegyen oson a városban ez a villanyteherautó 60

Adott esetben a navigációra is rábízhatjuk magunkat.

Technika

A 25 P hajtásáról 310 lóerős (230 kW) és 2200 Nm-es nyomatékú villanymotor gondoskodik, amely a lítiumion-akkumulátorokból nyeri a szükséges energiát. Ezen a téren a megrendelők kétféle konfigurációból is választhatnak. A 25 P kérhető öt, illetve kilenc darab energiatároló csomaggal. Ezek többségét főként a létravázban helyezik el jobb és bal oldalon, egyet pedig a fülke alatti részen a kerekek között.

A kisebb akksicsomaggal 165 kWh, a nagyobbal pedig 300 kWh kapacitással kell számolni. A legnagyobb elérhető hatótáv értelemszerűen több akkumulátor beépítésével érhető el, így az új elektromos Scania akár 250-260 kilométert is megtehet egy feltöltéssel. Ha egy cég naponta ennél jóval kevesebbet megy, akkor érdemes lehet az öt darab akkumulátorral szerelt, 130-140 kilométeres hatótávval rendelkező variánst választania, mivel csak egy akksi 260 kilogrammot nyom ennél a modellnél. Ez azt jelenti, hogy a kilencakksis változatnál több mint egy tonnányi pluszsúlyt jelentene a négy darab kiegészítő lítiumion-akkumulátor.

Lábujjhegyen oson a városban ez a villanyteherautó 61

A töltőcsatlakozó a jármű jobb oldalán, a homlokfalban kapott helyet.

És ha már a súlynál tartunk, akkor érdemes szót ejteni a jármű össztömegéről is. A legnagyobb hatótávolságú változat 16 360 kilogrammot nyom, vagyis könnyebb egy szóló elektromos busznál. Üresen 12 060 kilogrammos, vagyis összesen 4300 kilogrammot lehet vele szállítani. Mivel a merev felépítményének növelhető a magassága, így a nagyobb tárgyak, bútorok szállítása sem jelenthet akadályt ezzel a járművel. Az emelőhátfalas kivitel pedig külön főnyeremény az áruterítésnél.

Lábujjhegyen oson a városban ez a villanyteherautó 62

Régen itt volt a belső égésű motor.

Ha eljön a töltés ideje, mert mondjuk a jármű hosszabb ideig áll a fel- vagy lerakodóhelyen, akkor keresni kell neki egy villanytöltős csatlakozót a telephelyen. A CCS típusú töltőcsatlakozóval maximum 130 kW teljesítményű, egyenáramú töltővel a kisebb akkupakkal rendelkező változat 55 perc alatt, a nagyobb pedig 100 perc alatt tölthető fel 80%-os töltöttségi szintre. A 25 P töltése könnyen és egyszerűen ellenőrizhető a Scania saját telematikai rendszerével, így a sofőr akár az okostelefonján is megnézheti, mennyi van még hátra a jármű töltéséből. (A hazai teszt alatt a svéd gyártó hivatalos töltőbeszállítója, a Kempower mobil töltőoszlopával töltöttük a teherautót.)

Vezetés

Az elektromos 25 P nem igazán igényel nagy “betanulást”. Ha valaki vezetett már automata váltós teherautót, akkor nem érheti nagy meglepetés ezzel, főleg azért nem, mert igazából még a műszerfalat sem kellett jelentősen módosítani a dízeles változathoz képest. Ami viszont meglepő lehet, az a jármű indítása, ami mindössze egy, a műszergységhez közel eső gombbal történik. Ha ezt megnyomja az ember, akkor már meg is szólal a villanyteherautók jellegzetes hangja. Az elinduláshoz természetesen D-be, vagy R-be kell tenni az automata váltót, attól függően, hogy előre vagy hátra szeretnénk menni vele. Ha az utóbbiról van szó, akkor megjelenik az infotainment-rendszer színes kijelzőjén a tolatókamera képe, sávok és rovátkák nélkül. Ez tényleg csak azt a célt szolgálja, hogy megmutassa a sofőrnek a jármű mögött lévő területet.

Lábujjhegyen oson a városban ez a villanyteherautó 63

Skandinávia mellett vélhetően a német piacon is népszerű lesz. Fotó: Scania

Az automata váltó három fokozata a dízeleseknél a retarderként funkcionáló, de esetünkben inkább regeneratív fékezést szabályozó kar nyakán kapott helyet. Akkora betűkkel virít az ember szemébe, hogy el se lehet téveszteni, melyik fokozatban van éppen a váltó. (Az aktuális fokozat amúgy a műszeregységen is látható. Ennek azért van jelentősége, mert gyakorlatilag nincs motorhang). A regeneratív fékezést viszont ki kell tapasztalni. A jobb kéz felől, a kormányoszlopon lévő kar öt fokozattal bír, menet közben le- és fölbillenthetjük függően attól, mennyire intenzíven szeretnénk fékezni. A Scania tájékoztatása szerint a rekuperáció nagyjából minden fokozatban 20%-kal növeli meg a teherautó lassulásának és energia-visszatáplálásának mértékét. Vagyis az ötödik fokozatban gyakorlatilag állóra fékezhetjük a teherautót, ha helyzet úgy kívánja. 

A hazai, félnapos menetpróba idején azonban kevés ilyen helyzet adódott, mivel a Biatorbágy és Dunaharaszti között megtett távon alig volt forgalom az M0-son. Grandiózus méretei ellenére meglepően könnyen és erőkifejtés nélkül lehet kormányozni és irányítani a Scania villanyteherautóját. Kormánykerekének ellenállása kis sebességnél sem nő meg túlságosan, ennek köszönhetően nem válik megterhelővé egy-egy parkolási művelet ezzel a járművel. Ennek ellenére nem parkolgatni, hanem menni szerettem leginkább ezzel a járművel. A Scania 25 P teljes terhelés mellett dinamikusan és csendesen gyorsul, kétfokozatú automata váltója pedig akadozásmentesen kapcsol fel 35-40 km/óránál. A teherautó az élesebb kanyarokban is megőrzi stabilitását, nem találkoztam semmilyen kellemetlen karosszériabedőléssel a tesztút alatt. A 315/70 R 22,5 méretű Continental gumiabroncsok még a 80 km/órás tempónál sem bizonyultak zajosnak. Bár a teszt napján nem volt kánikula, de a 25-26 fokos melegben is ment a klíma.

Lábujjhegyen oson a városban ez a villanyteherautó 64

A felépítmény magassága megnövelhető.

Lábujjhegyen oson a városban ez a villanyteherautó 65

Lapos tetővel kicsi a légellenállása.

A teszt során Scania villanyteherautója 70,8 kWh/100 km energiafelhasználást produkált terhelten, folyamatos klímázás mellett. Ez azt jelenti, hogy ilyen étvággyal jóval több kilométert lehetne vele megtenni, mint amennyit a Scania eredetileg megadott. Több mint valószínű tehát, hogy a Scania által kommunikált hatótáv a legrosszabb, valószínűleg téli vezetési körülmények között történő szcenáriót tükrözi.

Összegzés

A Scania által kifejlesztett e-teherautó nem egy tucattermék, hanem egy olyan stílusos és praktikus jármű, amely Európa bármelyik országában megállja a helyét a disztribúciós felhasználásban. Bár az ára jelenleg felette van a dízelnek, több mint valószínű, hogy a közepes teherbírású e-teherautók jobban elterjednek a városi áruszállításban. Egyrészt azért, mert egyre több nagyváros dönt úgy, hogy alacsony vagy zéró emissziójú zónákat jelöl ki a városközpontokban. Másrészt pedig azért, mert a csendesen üzemeltethető elektromos járművekkel az árufeltöltések akár az éjszakai vagy a hajnali órákban is megvalósíthatók, ennek köszönhetően lényegesen csökkenthető a teherautók száma a reggeli dugókban. Tanulmányok szerint a csúcsidőszakon kívüli kiszállítások több mint 30 százalékkal gyorsabbak lehetnek az egyszerűbb parkolásnak, a kevesebb araszolásnak, a nagyobb sebességnek és a gyakoribb zöld jelzéseknek köszönhetően.

A 25 P egy csendesen és gazdaságosan üzemeltethető teherautó, amely ha kell, lábujjhegyen oson a belvárosban, hogy mindenkinek időben megérkezzen a friss tej és péksütemény.