4 évvel ezelőtt mutatták be az Actrosnál a digitális visszapillantó tükröt és a teljesen digitális műszerfalat. A német márka most elérkezettnek látta az időt, hogy piacra dobja a második generációs MirrorCammel szerelt Actrosokat, illetve Arocsokat. Uwe Baake, a Mercedes-Benz termékfejlesztési részlegének vezetőjének szerint az eszközt az ilyen kamionokat, illetve dömpereket használó üzemeltetőktől tapasztalatai alapján tökéletesítették.

Az egyik leglényegesebb és leglátványosabb módosítás az volt, hogy mindkét oldalon 10-10 centiméterrel csökkentették a külső kameraházakat. Ennek eredményeképpen a sofőrök jóval precízebben tudnak tolatást végezni a kamionokkal. Ez annak köszönhető, hogy egy 2,50 méter széles fülke esetében a digitális tükör nem nyúlik ki jobban, mint mondjuk egy hagyományos tükör. Nincs ez másképpen a 2,30 méter széles kabinoknál sem. Ennek köszönhetően minimálisra csökken a külső kameraházak sérülésveszélye. Lényeges változás még, hogy a kameraházba egy “esővíz-elvezető” árkocskát is terveztek, ami megakadályozza, hogy a víz ráfolyjon a külső kameralencsére, és a nem kívánatos optikai hatásokat okozzon.

Fontos döntést hozott a Merci a digitális tükrökről 1

Fontos döntést hozott a Merci a digitális tükrökről 2

A Mercedes mérnökei az A oszlopra helyezett, a külső kamerák képeit mutató kijelzők színmélységét is feljavították. Ennek eredményeképpen a kijelzők akkor is képesek részletes képet adni, amikor a kamionnak egy fényszegény létesítménybe, például raktárba, vagy hangárba kell betolatnia. A márka közlése szerint a digitális visszapillantó eddigi funkciói megmaradtak. Vagyis tolatásnál továbbra is elérhető a szélesebb nézet, emellett a MirrorCam  továbbra is leköveti a félpótkocsi mozgását, azaz mindig és minden időben láthatóvá teszi annak hátulját. Ez azért előnyös, mert egy hagyományos visszapillantó erre nem képes. Megmaradt az adott járműszerelvény hosszához optimalizálható segédvonalkészlet is.

Fontos döntést hozott a Merci a digitális tükrökről 3

A második generációs MirrorCam a 2022 áprilisától gyártott Mercedes-Benz Arocsoknál és Actrosoknál lesz elérhető. A digitális visszapillantó tükör továbbra is opcionális, noha kezdetben az volt az elképzelés, hogy az alapfelszereltség részét fogja képezni.