Május 9-12. között tartják idén az “International Bus of the Year” elnevezésű európai menetpróbát, amelynek során szakújságírók városi buszokat próbálnak ki, hogy megnevezzék a 2023-as év győztes járművét. A teszten az MAN is részt vesz a Lion’s City E-vel, amit saját lábán küldenek az Írországban található Limerickbe, az európai menetpróba idei főhadiszállására.

A különleges turné április 29-én startolt Münchenben, a második állomása az ausztriai Insbruck volt. Ezután következett a svájci St. Moritz, Zürich, illetve a franciaországi Strasbourg. A 12,2 méter hosszú, teljesen elektromos városi autóbusz jelenleg Luxemburgnál jár, ezt követően Brüsszelben, Rouenban és Cherbourg-ban fog feltűnni. A francia partoknál pedig hajóra  teszik, hogy aztán Wexford érintésével Limerickbe érjen május 8-án. Az autóbusszal a turné ideje alatt 2500 kilométert tesznek meg.

Túrával bizonyítják, hogy az elektromos busz életképes 1

Ezzel a turnéval azt szeretnénk bemutatni, hogy a zéróemissziós hajtáslánccal ellátott autóbuszok megbízható és mindennapi közlekedésre használható alternatívát jelentenek Európában. Ennek érdekében rövid idő alatt számtalan metropoliszt keresünk fel, de az útvonal részét képezi az Alpok is” – árulta el Rudi Kuchta, az MAN Truck&Bus üzleti részlegének vezetője.

Az MAN Lion’s City E hajtásáról egy, a hátsó tengelynél található 326 lóerős (240 kW) csúcsteljesítménnyel rendelkező központi elektromotor gondoskodik, amely a 480 kWh-s lítiumalapú NMC-akkumulátorcsomagból nyeri a működéshez szükséges áramot. A jármű összesen 88 utas szállítására alkalmas, és egy feltöltéssel 350 kilométert lehet vele maximálisan megtenni. Tavaly ugyanakkor egy városi kísérlet során 550 km-res hatótávot is sikerült belőle “kicsikarni”. Az autóbusz a hazai utazóközönség számára sem ismeretlen, hiszen már Budapesten, Kaposvárott és Dunakeszin is kipróbálhatták.

Ezentúl Volkswagen haszonjárműveket is szervizelnek

Mostantól a Volkswagen összes haszongépjárművének teljes körű javításával, karbantartásával és alkatrészellátásával is foglalkozik az MAN Kamion és Busz Kereskedelmi Kft. fóti márkaszervize. Ez nemcsak hazánkban, hanem európai szinten is egyedülálló az MAN hálózatában.

„Fóti kirendeltségünk kiemelt feladata az MAN TGE kishaszonjárművek értékesítése és szervizelése. Műhelyének három állását kifejezetten erre a típusra rendeztük be, ebből kettő csápos emelővel is felszerelt, ezenkívül megfelelő szaktudással és tapasztalattal is rendelkezünk a kishaszonjárművek szervizeléséhez. Mivel a Volkswagen Crafter és az MAN TGE ugyanazon a gyártósoron készül, a szinergiák és a jelentős piaci potenciál alapján a Volkswagen Haszonjárművek márka felé fordult a figyelmünk, hogy jobban kihasználhassuk szervizünk kapacitását” – mondta Takáts György, az MAN Kamion és Busz Kereskedelmi Kft. vevőszolgálati vezetője.

Ennek értelmében a fóti MAN szerviz mostantól a Caddy, a Transporter, a Multivan, a Crafter és Amarok javítására is fel van készülve.

Túrával bizonyítják, hogy az elektromos busz életképes 2

A turné során az interneten bárki nyomon követheti az autóbusz menettulajdonságait, így például az egy adott nap alatt megtett távolságot, valamint az aktuális energiafelhasználást. A szervezők emellett az ezzel kapcsolatos weboldalra egy-egy megállóhelyhez köthető látnivalót is bemutatnak, így a Lion’s City E turnéjának nyomon követésével egy kicsit Európa is jobban megismerhető és felfedezhető.