Szaszaki Rino Japán legismertebb női kamionsofőrjének számít, aki sok más sorstársával ellentétben nem egy Hino, vagy egy UD teherautó volánja mögé ült be, hanem egy európai gyártót, Volvót választott. A 23 éves hölgy egy FH nyerges vontatót vezet, ami a japán kamionok mellett meglehetősen feltűnő jelenségnek számít.

De nem csak ezért nem egy helyi gyártóra esett a választása. Szaszaki nyerges vontatója közel sem szokványos megjelenéssel rója az utakat, az FH teteje ugyanis élénkpiros fényezést kapott, beleértve a szélvédő feletti napellenzőt is – így olyan hatást kelt, mintha sapka lenne rajta. De az egyedi külsőt leginkább a fülke mögé szerelt, égnek álló, krómozott kipufogócsövek teszik teljessé. Az igazán vagány összkép érdekében az FH oldalsó borításait, illetve az üzemanyagtankot is ilyen bevonattal látták el. És ez még nem minden: a krómból jutott még a nyerges vontató hűtőmaszkjára és a fülke lépcsőire is.

Menő kamionnal jár ez a japán hölgy 1

Amióta elkezdte a fuvarozást, komoly népszerűségnek örvend, de Szaszaki nem  hírnév miatt csinálja ezt a szakmát. Saját elmondása szerint Japánban és az egész világon szeretné inspirálni a hölgyeket arra, hogy ezt a szakmát válasszák. Bizonyos értelemben igazi lázadónak számít, hiszen kezdetben nem mindenki akarta elfogadni, hogy nő létére kamiont akar vezetni. Édesanyja is arra biztatta, hogy inkább “nőknek való” munkát válasszon.

Az egész akkor kezdődött, amikor kiderült, hogy a kamionsofőrként dolgozó édesapjának egy súlyos betegséggel kell megküzdenie. Szaszaki úgy döntött, hogy leteszi a C+E kategóriás jogosítványt, hogy el tudja kísérni édesapját a hosszabb utakra. Közben megpróbálta saját szakmáját is vinni, ugyanis eredetileg tánctanárként dolgozott.

Menő kamionnal jár ez a japán hölgy 2

Menő kamionnal jár ez a japán hölgy 3

A kettő együtt nem fért meg, így idővel választania kellett, ezért maradt a kamionvezetésnél. Manapság több időt tölt a Volvo kormánya mögött, mint otthon, mivel évente legalább 200 ezer kilométert megy. Általában friss gyümölcsöket és zöldségeket szállít a felkelő nap országának útjain. A hölgy továbbra is nagyon szereti a hivatását, viszont egy dologgal nem tudott megbarátkozni: a munkájához szükséges kesztyűk, cipők többségéből ritkán akad az ő méretében.

Menő kamionnal jár ez a japán hölgy 4

A 125 milliós lakossággal rendelkező Japánban a hivatalos adatok szerint mindössze 20 ezer női kamionsofőr van. Ez egyáltalán nem nagy szám, ha azt vesszük, hogy legalább 134 ezer hölgy rendelkezik teherautó-jogosítvánnyal a szigetországban.

Kétségtelen ugyanakkor, hogy Szaszaki Rinót egyre többen követik, így idővel akár változhat is ez az arány, azaz egyre több hölgy bukkanhat fel ebben a folyamatos munkaerőhiánnyal küszködő ágazatban.