December elején került fel az ukrán online autós hirdetési portálra, az Auto.riára egy Ikarus 280.10-es autóbusz, ami messze más rendeltetést kapott, mint amire eredetileg tervezték. Az 1988-ban gyártott, kétajtós autóbusz csak nyomokban emlékeztet arra, hogy valamikor A-pontból B-pontba utazni vágyó utasokat szállítottak vele. A jármű belsejét teljesen átalakították, így a harmonika ajtajai mögül egy, a Covid-19 előtti világ éjszakai életének díszletei tárulnak elénk.

Hogy pontosan milyen jellegű bulik zajlottak itt, azt inkább az olvasók fantáziájára hagyom, de annyi bizonyos, hogy az első traktusban, a vezetőfülke mögött egy DJ-pult kapott helyet, vele szemben pedig mindkét oldalt 1-1 hosszú üléspadot szereltek be, amelyek lila műbőrborítást kaptak. A “tánctér” fölött meghagyták a gyári kapaszkodókat, így még azok is meg tudtak állni a lábukon a buliban, akiknek ez az idő előrehaladtával már kihívást jelentett. A B-tengely fölött lévő kerékdobokon pedig catering-pultokat alakítottak ki. 

Eladósorba került a csuklós Ikarus partibusz 1
Eladósorba került a csuklós Ikarus partibusz 2

Eladósorba került a csuklós Ikarus partibusz

Eladósorba került a csuklós Ikarus partibusz

Eladósorba került a csuklós Ikarus partibusz 8
Eladósorba került a csuklós Ikarus partibusz 9
Eladósorba került a csuklós Ikarus partibusz 10
Eladósorba került a csuklós Ikarus partibusz 11
Eladósorba került a csuklós Ikarus partibusz 12
Fotó megosztása:

A gyári állapotra leinkább a csuklónál lévő rész emlékeztet, ott ugyanis megőrizték az eredeti vaskereteket, valamint a két függőleges kapaszkodót is, amelyek valószínűleg más funkcióval is bírtak. (Elég csak felidézni a régi tököli buszfesztiválokat). A 280-as hátuljában pedig egy “lounge” található, ahol az oldal üvegeket és a hátfalat is lila, illetve piros színű, párnázott panelekkel borították, kialakítva ezáltal egy hő- és hangszigetelt részt az autóbuszon. A megfelelő diszkréció érdekében egyébként az oldalablakoknál elhúzható, ezüst színű függönyök állnak rendelkezésre. 

Bár az autóbuszt fehérre festették át a gyári kék-fehérről, a homlokfalát úgy tuningolták fel, hogy az közel se emlékeztessen egy hétköznapi buszra. Éppen ezért cseppmintás alumínium lemezekkel borították be a szélvédő alatti részt, beleértve a lökhárítót és a hűtőmaszkot is. Szinte már elvárás egy partibusszal szemben, hogy ne csak belül, hanem kívül is úgy világítson, mint egy karácsonyfa, ezért a szélvédő fölé kiegészítő lámpasort helyeztek, a karosszéria aljára pedig lila fényű LED-csíkokat szereltek fel. 

Eladósorba került a csuklós Ikarus partibusz 13

A lila és a szürke számít uralkodó árnyalatnak az autóbusz belsejében.

A jármű kísértetiesen hasonlít arra az Ikarus 280-as partibuszra, amit Moszkvában helyeztek forgalomba és amiről még a brit Dailymail is írt korábban, de az orosz változat jóval jelentősebb átalakításon esett át, mielőtt birtokukba vették volna a bulizók. A fotobus.msk.ru oldalon fellelhető adatok szerint az ukrán Ikarus 280.10-es eredetileg 2005-2012 között közlekedett az ukrán főváros, Kijev környékén. Ezután elkerült Harkovba és partibusszá alakították, de a munkálatok során meghagyták az eredeti 2-0-2-0-es ajtókiosztást.

Eladósorba került a csuklós Ikarus partibusz 14

Ez akár egy gyönyörű gyári fotó is lehetne.

Az autóbusz aztán 2018-ban új rendszámot kapott és Kijevbe került. Az évek alatt utastere kisebb-nagyobb átalakítgatásokon és csinosítgatásokon esett át, de külseje lényegében változatlan maradt. A koronavírus miatt azonban idén kihasználatlanná vált, ezért döntött úgy eredeti tulajdonosa, hogy megválik tőle. Most közel 400 ezer ukrán hrivnyáért, vagyis átszámítva 4,1 millió forintért bárki megveheti az Ikarus 280-as partibuszt. 

Kövess minket a Facebook-on!