Az emberek nagy része gyűjt valamit. Én például pénzt – eddig ugyan nem sok sikerrel –, egyik haverom sörösüvegeket, de minden hónap elején előröl kezdi, apám használt flexkorongokat egy dobozban, amit anyám mindig a kukába ürít, John Manners pedig kombájnokat.

Mindenki gyűjt valamit: neki például van 350 darab kombájnja 1

Az angol gazdának több mint 350 különböző korú és márkájú darab parkol a földjén ezekből a mezőgazdasági gépekből. Nagy részük azonban sajnálatos módon már nem működőképes. A 77 éves alnwicki földművest az első aratógép 1974-es megszerzése után ragadta el a hév, és manapság már évente több tucat új géppel gyarapítja a gyűjteményét.

Mindenki gyűjt valamit: neki például van 350 darab kombájnja 2

De a kollekció nem szent és sérthetetlen, ha valakinek alkatrészre vagy egy komplett gépre van szüksége, készségesen áruba bocsájtja a keresett darabot. Küldött már alkatrészeket Litvániába, Malajziába, Marokkóba, Ciprusra, Új-Zélandra és Thaiföldre is. A hatalmas gyűjtemény a farmja melletti földterületen helyezkedik el, és akkora a kiterjedése, hogy még a Google térképen is simán látható műhold nézetben, tisztes távolságból is.

 

Az első példány egy MF 500 típusú kombájn volt, amit akkor szerzett be, mikor kezdett beindulni az üzlet, és egyre több megművelendő földhöz jutott hozzá. 66 éves feleségével 1968 óta élnek ezen a farmon. Most már szinte csak a mezőgazdasági gépek alkatrészeinek eladásából származik a család bevétele.

Kíváncsi vagy egy hasonlóan fanatikus magyar gyűjtőre? Akkor nézd meg, hogy a polgári Béka Antal milyen gyűjteménnyel bír!