Az eredeti menetrendhez képest több hónapos csúszással, de végre elkezdődhet jövő hétvégén a Kamion Európa-bajnokság – közölte a versenyt lebonyolító Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA). Az idei szezonra 16 pilóta nevezett, akik összesen 6 versenyhelyszínen léphetnek oda a gáznak az Európa-bajnoki címért folytatott küzdelemben. Természetesen köztük van az idén csapatot és versenykamiont is váltó, kétszeres Európa-bajnok Kiss Norbi is. 

Az idei szezont illetően nagy kérdés, hogy sikerül-e megtörni a hatszoros Európa-bajnok Jochen Hahn dominanciáját, aki tavaly 13 futamgyőzelmet ért el. A német versenyző idén új, IVECO S-Way típusú versenykamionnal indul. A FIA ETRC legeredményesebb pilótája mellé idén fia, Lukas Hahn is csatlakozik, igaz ő egyelőre csak versenyről-versenyre fog nevezni, azaz nem biztos, hogy minden versenyhétvégén rajthoz áll majd a sorozatban. 

Szeretnénk megköszönni a csapatoknak és a versenyzőknek a javaslataikat és a professzionalizmusukat. Nagyszerű azt látni, hogy ebben a szezonban is ilyen sok csapat elkötelezett a bajnokságunk iránt. A rajtrács nagyon ígéretesnek tűnik és biztosan láthatunk idén izgalmas küzdelmeket – jegyezte meg Wolf Werner, a nemzetközi promóter cég, az ETRA ügyvezető igazgatója. 

A Kamion Európa-bajnokságban évről-évre induló rutinos versenyzők – Adam Lacko, Antonio Albacete, Steffi Halm, Sascha Lenz – mellett két fiatal versenyzővel bővül a pilóták száma. A 16 éves Aliyyah Koloc és a 19 éves Téo Calvet személyében két új versenyző csatlakozik a mezőnyhöz. Mindkét pilóta a cseh Buggyra Zero Mileage Racing csapatát erősíti. A sorozat legfiatalabb hölgy versenyzője Koloc idén azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy 500 méteren repülő és álló rajtnál is sebességi világrekordot állított be a Buggyrával. Téo Calvet-nek a 2018-as és a 2019-es szezonban már volt egy-két ígéretes helyezése a Lion Truck Racing színeiben. 

Jövő héten kezdődik a Kamion Európa-bajnokság 1

Kiss Norbi versenykamionja a Hungaroringen. Fotó: Fehér Patrik

A visszatérők között van a német Steffen Faas, aki az új Tankpool24 csapat színeiben fog versenyezni egy Scaniával. Mint ismeretes, ő Kiss Norbi korábbi csapattársa volt és 2018-ban váltotta a távozó André Kursimot.

A Kamion Európa-bajnokság idén augusztus 29-én, szombaton kezdődik a csehországi Mostban és várhatóan az olaszországi Misanóban végződik november közepén. A versenyzők a stábtagok biztonsága érdekében a FIA ETRC a Forma-1-ben és más bajnokságokban már bevált higiéniai protokollt fogja alkalmazni, ami magában foglalja a szigorú egészségügyi tesztek és ellenőrzések rendszeres elvégzését. 

A FIA ETRC idei mezőnye

Szám 

Csapat

Márka

Versenyző

Nemzetiség

1

Team Hahn Racing

IVECO

Jochen Hahn

Német

2

T Sport Bernau

MAN

Antonio Albacete

Spanyol

11

Don’t Touch Racing

IVECO

Andre Kursim

Német

20

Buggyra Zero Mileage Racing

FREIGHTLINER

Teo Calvet

Francia 

23

Anderson Racing

MAN

Jamie Anderson

Brit

24

Tankpool24 Racing

SCANIA

Steffen Faas

Német

25      

Heinrich Clemens Hecker         

MAN

Clemens Hecker        

Német

29

Buggyra Zero Mileage Racing

FREIGHTLINER        

Aliyyah Koloc

Cseh

30

SL Trucksport 30

MAN

Sascha Lenz

Német

40

Révész TRT

MAN

Kiss Norbert 

Magyar

44

Team Schwabentruck

IVECO

Stephanie Halm

Német 

55

Buggyra Zero Mileage Racing

FREIGHTLINER

Adam Lacko

Cseh

64

Luis Recuenco

MAN

Luis Recuenco

Spanyol

66

Lion Truck Racing

MAN

Anthony Janiec

Francia 

77

Reinert Racing

IVECO

René Reinert

Német 

  

A 2020-as Kamion Európa-bajnokság versenynaptára:

  1. Augusztus 29-30.: Most, Csehország
  2. Szeptember 11-12.: Zolder, Belgium
  3. Szeptember 26-27.: Jarama, Spanyolország
  4. Október 3-4.: Le Mans, Franciaország
  5. Október 17-18.: Mogyoród, Magyarország
  6. November 14-15.: Misano, Olaszország

Bár a FIA ETRC hivatalos közleménye nem tér ki rá, de országfüggő, hogy a versenyhelyszíneken a rajongók élőben is szurkolhatnak-e a futamokon. A cseh versenyhétvégére például korlátozott számban lehet jegyeket vásárolni online. A szervezők azonban figyelmeztetik a rajongókat, hogy ezek a jegyek nagyon hamar elfogyhatnak. A sorozat hivatalos oldalán biztosan megnézhetők lesznek a jövő hétvégén sorra kerülő futamok. 

Kövess minket a Facebook-on!