Sosem látott jelenetek játszódtak le a 2024-es Forma-1-esKínai Nagydíj pénteki napján: előbb a szabadedzésen, majd a későbbi sprintkvalifikáción is kigyulladt a pálya menti füves rész.

A néhány négyzetméteren égő gyepet mindkétszer gyorsan eloltották, az edzés mindössze néhány percig állt, az időmérőn pedig pont a szakaszok közti szünetre esett az incidens, így komoly fennakadást eddig nem okoztak a tüzek, de az F1-et felügyelő Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) biztosra akar menni azt illetően, hogy a folytatásban, szombaton és vasárnap már nem lesznek hasonló esetek.

Az FIA szakembereinek elsődleges vizsgálatai alapján az autók alól felpattanó szikrák voltak a tüzek közvetlen okozói, ám ez még nem magyarázza a lángok gyors, több négyzetméterre való terjedését, főleg, hogy szerdán komoly esők áztatták a pályát, így a gyepet is.

Egy lehetséges magyarázat, hogy a fű (esztétikai) kezelésére használt vegyszer, festék, műtrágya bizonyult túl gyúlékonynak, egy másik a talajból szivárgó metán begyulladása lehetne – a sanghaji pálya helyén annak idején láp, mocsár volt –, ám az FIA szakemberei elsőre nem érzékeltek különös, ilyesmire utaló szagot, más jeleket, írja a Motorsport.com.

Hozzátehetjük még, hogy az F1-et utoljára 2019-ben fogadó helyszínen az aszfalt is viszonylag friss felületkezelést kapott – az előzetes híradásokkal ellentétben tehát nem újraaszfaltozták a versenyívet, azt állagmegőrzés céljából mindössze folyékony bitumennel „festették” felül –, nem zárható ki, hogy abból jutott a fűre is, vagy egyszerűen a forró, nagy szívóerejű autók „húzták ki” a gyúlékony párát.

Egyelőre annyi biztos, hogy a pénteki nap végére nem született egyértelmű megállapítás és megoldás, de a probléma talán magától is megoldódik, ha a hétvége további részében esik Sanghajban.