Enyhén felhős, szeles időben, 22 Celsius-fokos levegő- és 38 fokos aszfalthőmérséklet mellett kezdődött meg a 2024-es Forma-1-es Kínai Nagydíj első és egyetlen szabadedzése Sanghajban.

Nagy kihívás várt a mezőnyre, hiszen az F1 öt év kihagyás után tért vissza az azóta teljesen újraaszfaltozott pályára, hogy egyetlen óra alatt készüljenek fel a sprintes hétvégére.

A bokszutcai lámpák zöldre váltása után a sauberes Csou Kuan-jü az elsők között futott ki a helyi nézők ovációja mellett.

Tíz perc után a Red Bull párosa állt az élen a közepes keverékű Pirelliken futott köreikkel, mögöttük a haasos Nico Hülkenberg volt az Aston Martinok előtt.

14 perc elteltével előkerült a piros zászló, méghozzá egészen furcsa, szokatlan okból: a 7-es kanyar belső ívén néhány négyzetméteren kigyulladt a fű. Az ok nagy kérdés, hiszen ott nem vágnak át az autók, ráadásul nincs lelátó, de még marshalposzt sincs a közelben. A csapatok-pilóták szerencsére nem veszítettek sok időt, 4 perc múlva már folytatódott a körözés.

A féltáv közeledtével feltűntek a piros, lágy Pirellik a Ferrarikon, miközben Lewis Hamiltonnak volt egy furcsa incidense: az utolsó egyenesen előbb Hülkenberggel „versenyzett”, majd az utolsó kanyarban a mclarenes Oscar Piastri mellett helyezkedett, hogy aztán váratlanul a bokszutcába hajtson – ahonnan azonnal vissza is tért a pályára. A hétszeres bajnok a rádión azt mondta, a McLaren-pilóta leszorította.

30 perc elteltével a Ferrarik álltak az élen a lágyakon futott köreikkel – előbb Charles Leclerc 1:38,130-cal, mögötte Carlos Sainz bő kéttized hátránnyal.

Érdekes módon a többség nem kapkodott a lágyakkal, háromnegyed óra után is csak a Ferrari és az Alpine pilótáinak volt köre a piros gumikon, hozzájuk csatlakozott aztán a williamses Logan Sargeant, aki fel is ugrott a 2. helyre.

Piastri nagyjából ekkor alaposan elmérte a bokszutca bejáratát, nem tudott elkanyarodni, kiegyenesítette az utat, kénytelen volt egy kis ipszilonnal irányba állni. Ferandno Alonso is hasonlóan járt ugyanott.

Kattints a képre, galéria nyílik!

F1: Pályatűz miatt állt a kínai szabadedzés 2

10 perccel a vége előtt Alexander Albon állt az élre egy igen erős körrel, de a Red Bullokra is felkerültek a lágyak, a brit-thai pilóta elsősége pünkösdi királyságnak bizonyult. A lágyakon többen is előrébb ugrottak – meglepetésre a haasos Kevin Magnussen közvetlenül Max Verstappen mögé, a 2. helyre lépett, amiből aztán gyorsan a 3. pozíció lett, ugyanis a mclarenes Piastri megfutotta az addigi leggyorsabb kört. A Haas tempóját Hülkenberg is aláhúzta, dán csapattársáéval gyakorlatilag egyező időt hozott.

Fél perccel a vége előtt az Aston Martin-os Lance Stroll ugrott az első helyre. Csapattársa, Alonso csak a 19. idővel zárta az edzést, igaz, a spanyol, valamint a Mercedes párosa és a mclarnes Lando Norris csak a fehér, kemény keveréken futott kört.

A gyakorlás a leintést követően szokás szerint rajtszimulációkkal zárult, a hétvége pénteken magyar idő szerint 9.30-kor a sprint kvalifikációjával folytatódik.

F1: Pályatűz miatt állt a kínai szabadedzés 34

Kép: Formula1.com