Szürke, hűvös időben – 16 Celsius-fokos levegő-, 24 fokos aszfalthőmérséklet – kezdődött meg a 2024-es Forma-1-es világbajnokság negyedik fordulója, a Japán Nagydíj első szabadedzése Szuzukában.

Az indítás után a Williamseken és a haasos Nico Hülkenbergen kívül mindenki szinte azonnal a pályára lépett, komoly forgalom volt az aszfaltcsíkon.

A helyi nézők két hazai pilótát üdvözölhettek, hiszen az RB-nél Cunoda Juki mellett a Red Bull programjába tartozó Ivasza Ajumut ültették autóba az első gyakorláson, míg a veterán Daniel Ricciardo kispadozott.

Az első körök után a mclarenes Lando Norris állt az élre a közepes keveréken futott 1:31,781-es körével.

Egy ponton Norris és az Aston Martin-os Fernando Alonso ugyanazzal az idővel állt az élen, de a címvédő Max Verstappen a kemény gumikon is gyorsabb tudott lenni, 25 perc után 1:31,463-mal a holland volt az első.

Pont féltávnál kerültek fel az első lágy Pirellik, Lewis Hamilton futott egy kvalifikációs kört (1:30,543), de amint átért a célvonalon, a williamses Logan Sargeant a 7-es kanyarban a gumifalnak az autót. Azonnal előkerült a piros zászló.

Aggasztó a Williams számára, hiszen tartalék kasztni híján Melbourne-ben már kénytelenek voltak csak egy autót indítani, miután Alexander Albon az első edzésen összetörte FW46-osát. A thai pilóta akkor Sargeant kasztniját kapta meg a hétvége folytatására, és Szuzukára meg is tartotta azt, míg az amerikai a javított darabbal lépett pályára Japánban, azt vágta oda alaposan.

A körözés 11 perc után folytatódott, a fél mezőny a bokszutca végén várta a lámpák zöldre váltását, sorra gurultak ki az autók a piros Pirelliken.

A lágyakon Verstappen rögtön az élre is állt, 1:30,056-tal, Perez, Sainz, a Mercedes-pilóták sorakoztak mögötte. A második-harmadik lágy gumis körökön senki sem tudott javítani.

A kvalifikációs szimulációkat gyorsan le is zárták a csapatok, az utolsó néhány percben már újra a közepes és lágy gumikon köröztek az autók, az edzés különösebb fordulat nélkül, csendesen fejeződött be, a leintés után szokás szerint rajtszimulációkkal.

Kattints a képre, galéria nyílik!

F1: Újabb Williams tört össze a szabadedzésen 2

A hétvége pénteken 8 órakor folytatódik a második szabadedzéssel, szombaton a kvalifikáció is ugyanekkor kezdődik, a vasárnapi futam magyar idő szerint reggel 7-kor rajtol.

F1: Újabb Williams tört össze a szabadedzésen 28

Kép: Formula1.com