Villanyfényben, 27 Celsius-fokos levegő- és 32 fokos aszfalthőmérséklet mellett készülődött a mezőny az idei év utolsó időmérő edzésére a 2023-as Forma-1-es Abu-dzabi Nagydíjon. A kvalifikációt megelőzően a mercedeses George Russell volt a harmadik szabadedzés leggyorsabbja, nyomában a McLarenekkel, miközben a Red Bull és a Ferrari mintha lépéshátrányban lettek volna.

A Q1 kezdését nem kapkodta el a mezőny, legalábbis az óra már bőven ketyegett, mire bárki is rávette magát, hogy a pályára hajtson. Végül rájuk nem jellemző módon a Red Bull törte meg a csendet, „rajtjelükre” pedig mindenki nekilódult.

Az első körök után Max Verstappen állt az élre a Red Bull-lal, és a Ferrari is megtáltosodott: Charles Leclerc a harmadik volt. Letette a névjegyét Lando Norris (McLaren) és Alexander Albon (Williams) is második, illetve negyedik helyével.

A továbbjutás miatt a megszokott arcok aggódhattak, kiegészítve azzal, hogy Logan Sargeant (Williams), Nico Hülkenberg (Haas) és Csou Kuan-jü (Alfa Romeo) első körét elvették pályaelhagyás miatt.

Az idő előrehaladásával és a hőmérsékletek csökkenésével a pálya rohamosan javult, gyorsult, így a második próbálkozásoknál sokan tudtak javítani. Jó példa volt erre éppen Sargeant, aki egy alkalommal felugrott a legjobb négybe – igaz, azt az idejét szintén elvették.

Mivel a bokszutca kijáratán nem lehetett előzni, egy perces dugókban álltak a versenyzők, mert a legtöbben természetesen lassan gurultak ki a pályára. Ezen senkinek nem ment el próbálkozása, mindenki tudott mért kört futni. A meglepetéskieső egyértelműen Carlos Sainz volt a Ferrarival: 578 ezredes lemaradása az első Verstappenhez képest túl soknak bizonyult. Búcsúzott még a Q1-ben Kevin Magnussen, a két Alfa Romeo és Sargeant, utóbbi kör nélkül.

A Q2 elején a Red Bull, pontosabban Verstappen igyekezett, hogy ne hagyjon több kérdést, de a McLarennel Norris közel volt hozzá. Alakult a pole-pozícióért a Red Bull-McLaren négyes csata, némi lépéshátrányban Sergio Perezzel, valamint Oscar Piastrival, miközben a többiek némi hátrányból figyelték az eseményeket.

Közülük George Russell volt a legerősebb ekkor a Mercedesszel, míg Leclerc ekkor már inkább a kiesés elkerüléséért harcolt, ahogy a másik Mercedesben ülő Lewis Hamilton is.

Leclerc ezt megugrotta, Hamilton azonban nem: a hétszeres világbajnok alulmaradt, ahogyan Esteban Ocon (Alpine), Lance Stroll (Aston Martin), Alexander Albon (Williams) és Daniel Ricciardo (AlphaTauri). Az első tízbe nem lehetett beférni úgy, hogy valaki 54 századnál többet kap Verstappen legjobbjától.

A Q3-as első köröket követően Verstappen Norris és Piastri előtt. A negyedik Russell hátránya már 7 tizedmásodperc felett volt – őt Perez követte, majd Cunoda Juki (AlphaTauri), Hülkenberg és Fernando Alonso (Aston Martin) következett. Leclerc egy általa nagyon jónak körrel volt egy másodperccel lasabb Verstappennél, csak Pierre Gasly Alpine-ját tudta elsőre előzni.

Az év utolsó időmérős köreire mindenki előkotort még egy szett új lágy Pirellit. Verstappen legnagyobb kihívói, a McLarenek kezdték elsőként a finálét, míg Russell a végére hagyta saját próbálkozását. A papajaszínű kocsik gyorsultak, de Verstappent nem tudták kimozgatni az első rajtkockából. Piastri megelőzte a végén hibázó Norrist, de náluk is nagyobbat lépett előre Leclerc, aki feljött a második helyre. A monacói első sora ki is tartott, sem Perez, sem Russell nem gyorsul eleget.

A pole-pozíció tehát Verstappené lett, a holland ráadásul nem is tudott a végén javítani idején. Leclerc lett a második 139 ezredes lemaradással, a legjobb három pedig Piastri nevével teljes. Russell lett a negyedik, Norris pedig az ötödik helyig csúszott vissza.

Cunodáé a hatodik hely a rajtrácson, megelőzve Alonsót, Hülkenberget, valamint azt a Perezt és Gasly-t, akiktől második körüket elvették pályaelhagyás miatt.

F1: Fordulat az év utolsó időmérőjén 1

A teljes eredménylista

A 2023-as Forma-1-es Abu-dzabi Nagydíjvasárnap 14 órakor kezdődik.