Több helyszínen is találkozhattunk már azzal, hogy a pilótaparádét nem egy buszon vagy egy kamion platóján tartják, hanem veteránautókon viszik körbe a versenyzőket. Így volt ez a Forma-1-es Las Vegas-i Nagydíj előtt is, ám a dolog nem volt zökkenőmentes. Másfél órával a rajt előtt ugyanis az egyik régi amerikai nagyvas csütörtököt mondott, komoly mennyiségű olajat folyatva a rajtrács páros oldalára, azaz oda, ahonnan többek között Max Verstappen, Carlos Sainz vagy éppen Pierre Gasly rajtolt.

F1: Kiakadtak a versenyzők az elfogadhatatlan pálya miatt 1

Oscar Piastrit szállította volna a háttérben már tréleren látható autó

A leintés után több pilóta is azt állította, esküdni merne rá, hogy az olaj hatással volt a rajtjára, illetve a rajtbalesetekre, hiába próbálták azt felitatni. „Rengeteg olajat láttam kifolyni azokból az autókból, melyekkel a pilótaparádén mentünk. Ez egy újabb dolog, melyre az FIA-nak figyelnie kell” – mondta Sainz, aki az első kanyarban nem is tudott időben megállni, és megforgott a Ferrarival. „Nem fair, hogy az összes olaj a belső íven volt. Elfogadhatatlan, hogy olyan autókat teszünk pályára egy órával a rajt előtt, melyekből folyik az olaj.”

Hasonló véleményen volt Gasly is, aki az Alpine legjobb idei rajthelyét, a negyedik pozíciót váltotta a futamon 11. helyre. „Beszéltem már erről korábban az FIA-val, és biztos vagyok benne, hogy pár dolgon változtatunk, mert nem tűnik fairnek, hogy néhányunknak olajról kell rajtolni, míg másoknak tiszta aszfaltról.”

George Russell, aki nem mellesleg a pilóták érdekvédelmi szervezetének, a GPDA-nak az elnöke is, hozzátette, hogy már nem először látják, hogy a veterán autók olajjal szennyezik be a pályát. „Sokkoló volt látni, mennyire rossz a helyzet. Jó munkát végeztek, a versenyre feltakarították” – fogalmazott a brit.