Lezajlott a harmadik szabadedzés a 2023-as Forma-1-es Spanyol Nagydíjon. Az utolsó, 60 perces gyakorláson a Red Bull párosa, Max Verstappen és Sergio Perez voltak a leggyorsabbak, mögöttük Lewis Hamiltonnal a Mercedesben.

A szombat korai délutáni edzés napos időben, 22 Celsius-fokos levegő- és 29 fokos aszfalthőmérséklet mellett kezdődött, de az égen gyülekeztek a potenciális esőt hozó felhők. Nem is volt meglepő, hogy a szokásos szombati szabadedzés-siesta helyett ezúttal munkára fogták magukat a csapatok, nagyobb volt az aktivitás már a kezdeti percekben is.

9 perc elteltével még száraz volt a pálya, de a munkát félbe kellett szakítania mindenkinek, Logan Sargeant ugyanis a sóderágyba csúszott és a falnak is nekiment a Williamsszel a célegyenesre fordító, az utolsó sikán kivételével sokkal gyorsabbá váló kanyarban. Az amerikai kb. 270 km/órás sebességnél hagyta el az aszfaltot.

Mire újra megnyílt a bokszutca kijárata, addigra már több helyen is esni kezdett a pályán. A Nemzetközi Automobil Szövetség ugyan az időjárás-előrejelzések alapján már szombat délelőtt engedélyezte, hogy a pilóták egy extra szett intermediate abroncsot is használhassanak, ez nemigen jelentett motivációt, a pilóták nem kapkodták el az újbóli kihajtást.

Az időjárás-változás egyúttal azt is jelentette, hogy az óra végeredménye is kialakult. A pilóták csak egy-két mért kört tettek meg, ennek ellenére az erősorrendnek viszonylag megfelelő állás alakult ki a Red Bull párosával az élen, mögöttük pedig a Mercedesek, a Ferrarik és Fernando Alonso Aston Martinjának elegyével. Esős körülmények között alig hajtott ki valaki: csak Lando Norris (McLaren), illetve a két Ferrari néztek ki rövid időre, a közönség nagy örömére.

Carlos Sainz és Charles Leclerc több pilóta kedvét is meghozta az autózáshoz az utolsó negyed órában. A körülmények javultak annyit, hogy az utolsó percekre mindenki visszarakta a slick gumikat, de a köridőlistán nem történt változás.

F1: Megérkezett az eső az időmérő előtt 1

A teljes eredménylista

A Spanyol Nagydíj időmérője 16 órakor kezdődik.