F1: Red Bull-siker a Ferrari otthonában

A biztonsági autó mögött ért véget a Forma-1-es Olasz Nagydíj, melyet Max Verstappen nyert a hetedik helyről rajtolva. A Ferrari becsületét Charles Leclerc mentette meg, de Carlos Sainz is nagyot mentett, majdnem dobogós lett.

F1: Red Bull-siker a Ferrari otthonában

A Red Bull hollandja, Max Verstappen nyerte a Forma-1-es Olasz Nagydíjat a ferraris Charles Leclerc és a mercedeses George Russell előtt. A világbajnok ismét hamar átvágta magát a mezőnyön, autójának gumikezelése pedig elvette Leclerc helyzeti előnyét.

A rajt Lando Norris befulladása miatt volt leginkább izgalmas, a McLaren britje pár pozíciót elvesztett ott. Verstappen alig néhány kör után már a második volt az élről induló Leclerc mögött. Ekkor kezdetét vette egy taktikai csata: Sebastian Vettel leálló Aston Martinja miatt virtuális biztonsági autós szakasz lépett életbe, melyre ráharapott a Ferrari és Leclerc friss közepes gumikat kapott a használt lágyak helyett.

A kisebb időveszteséggel járó kerékcsere azonban nem hozta azt, amit vártak tőle. Verstappen a saját cseréje után hamar elkezdte ledolgozni hátrányát, amire a maranellóiak egy újabb cserével reagáltak: visszatettek egy lágy szettet Leclerc autójára, azt várva ettől, hogy ledolgozva lemaradását megelőzheti Verstappent és nyerhet. A Red Bull azonban annyira jól kezelte a közepes abroncsokat is, hogy a 20 másodperces differencia a futam következő fordulópontjáig is csak néhány másodpercet csökkent.

Ez Daniel Ricciardo kiesése volt, akinek McLarenje olyan rossz helyen állt meg, hogy öt körrel a leintés előtt pályára küldték a biztonsági autót. Többen is friss gumikra váltottak, de a mezőny olyan lassan rendeződött össze és olyan lassan vitték el az ausztrál versenygépét, hogy újabb zöld zászlós körre már nem került sor.

Leclerc és Verstappen mögött Russell végzett a dobogón, mögöttük pedig a hátulról felzárkózó csapattársak végeztek: a negyedik Carlos Sainz nagy futamot futott a Ferrarival látványos előzésekkel tarkítva, míg Lewis Hamilton csendesen, taktikusan jött fel az ötödik helyre. Sergio Perez futamát a Red Bull kigyulladó fékje fogta vissza, kétszer járt emiatt a bokszban a tervezett egy helyett, de így is pontot szerzett.

Pontot szerzett még Norris, Pierre Gasly (AlphaTauri), a williamses beugró Nyck de Vries és Csou Kuan-jü (AlphaTauri). Az említetteken kívül kiesett még Lance Stroll (Aston Martin) és Fernando Alonso (Alpine).

F1: Red Bull-siker a Ferrari otthonában 1

A teljes eredménylista

A pontversenyek állása:

 1. Verstappen – 335 p
 2. Leclerc – 219 p
 3. Perez – 210 p
 4. Russell – 203 p
 5. Sainz – 187 p
 6. Hamilton – 168 p
 1. Red Bull – 545 p
 2. Ferrari – 406 p
 3. Mercedes – 371 p
 4. Alpine – 125 p
 5. McLaren – 107 p
 6. Alfa Romeo – 52 p

A bajnokság a három hét múlva a Szingapúri Nagydíjjal folytatódik.

A futam részletes összefoglalója az alábbiakban olvasható.

Napos időben, 27 Celsius-fokos levegő- és 43 fokos aszfalthőmérséklet mellett sorakoztak fel az autók a rajtrácsra a 2022-es szezon 16. Forma-1-es futamára, az Olasz Nagydíjra.

Az időmérő eredménye nem igazán tükrözte a rajtrácsot, ugyanis összesen nyolc pilóta kapott büntetést. Pole-ból Charles Leclerc rajtolhatott a Ferrarival, mellőle a Mercedesszel George Russell várhatta a piros lámpák kialvását. A második sor a McLarené lett Lando Norris, Daniel Ricciardo sorrendben, őket Pierre Gasly (AlphaTauri) és Fernando Alonso (Alpine) követte. Max Verstappen a büntetése után a hetedik helyről várhatta a piros lámpák kialvását a Red Bull-lal, mellőle a mezőny másik hollandja, az újonc Nyck de Vries indulhatott a Williamsszel. A legjobb tízbe befért még Csou Kuan-jü (Alfa Romeo) és Nicholas Latifi (Williams).F1: Red Bull-siker a Ferrari otthonában 2

A rajtrácsBüntetések miatt több élversenyző is a mezőny sűrűjéből kezdhetett. Sergio Perez a 13. helyről várhatta a rajtot a Red Bull-lal, Carlos Sainz (Ferrari) és Lewis Hamilton pedig a 18. és 19. helyet kapták a büntetések kiosztása után.

A Pirelli szerint száraz időben az egy kiállásos lágy-kemény taktika lehetett volna leggyorsabb, de a közepes-keményet is javasolták a rosszabb gumikopással rendelkezőknek. Alternatívaként még a lágy-közepes is fellelhető volt javaslatukban, de a kétcserés variációkat teljesen elvetették az 53 körös futamon. A rajthoz legtöbben a közepes keverékű abroncsokat választották, de Leclerc, Russell, Verstappen, de Vries és Esteban Ocon (Alpine) a lágyakkal kezdett.

vége 0 új esemény

2022 Forma-1 Olasz Nagydíj

15:05

Rajt/1. kör

Norris beragadt a rajtnál, amit kit tudott használni Verstappen és már az első kanyarig két helyet nyert. Leclerc épphogy, de az élen tudott maradni az első sikánt átvágó Russell előtt.

Verstappen az Ascari-sikán Gasly megelőzésével feljött a negyedik helyre.

15:06

2. kör

Verstappen feljött a harmadik helyre, Sainz pedig Perezzel ért össze a 15-16. helyen. Hamilton maradt a 19. a rajt utáni körben.

A rajt:

15:07

3. kör

Az állás: Leclerc, Russell, Verstappen, Ricciardo, Gasly, Norris, Alonso, de Vries, Csou, Stroll. Verstappen már közelebb volt Russellhez, mint Ricciardóhoz.

15:09

4. kör

Verstappen DRS-sel közeledett Russell mögött, hátránya alig 2 másodperc volt az élen álló Leclerc mögött. Ricciardo mozdonyvezetőt játszott a negyedik helyen, a komplett mezőnyt feltartotta. Sainz, Perez és Hamilton feljöttek a 13., 14. és 18. helyre.

15:11

6. kör

Sainz jött fel a 10. helyre Vettel és Stroll megelőzésével, egy egyenesben vadászta le a spanyol a két Aston Martint.

15:13

7. kör

Perez és Hamilton felzárkózása nem volt olyan látványos, mint Sainzé: a spanyol a 10., a mexikói a 13., a brit a 18. volt.

15:15

8. kör

Jól tartotta magát de Vries a nyolcadik helyen, miközben csapattársa, Latifi a tizedikről a 17. helyre esett vissza. Pereznél be kellett iktatni egy bokszkiállást, jobb első fékje kigyulladt és ezen egy rögtönzött kerékcsere sem segített.

15:17

9. kör

Sainz két kör alatt két pozíciót javított: előbb Csou, majd de Vries mellett ment el, így feljött a nyolcadik helyre. Pereznél tovább próbálkoztak a fék hűtésével és javításával, utolsó helyen haladt a mexikói. Közben az élen Leclerc és Verstappen közt 1,5 másodpercre csökkent a különbség.

15:17

10. kör

Spanyol helycsere: Sainz megelőzte Alonsót, így feljött a hetedik helyre.

15:19

11. kör

A Ferrarinál már a terveket szövögetik, függően attól, mit akart Verstappen. Sainz közben tovább javított, Norristól vette el a hatodik helyet. Hamilton időközben a 14. helyre kúszott előre – egy helyet Vettel miatt javított, akinek füst szállt az autójából.

15:22

12. kör

Vettel számára véget is ért az Olasz Nagydíj, lehúzódott egy megnyitáshoz a német műszaki hibás autójával. Sainz még épp időben előzte meg Gasly autóját az ötödik helyért.

A Ferrari lépett is: Leclerc kihasználta az akciós kerékcsere lehetőségét, valamivel olcsóbban oldották meg a közepes gumikra váltást.

15:23

13. kör

Leclerc a harmadik helyre, a Ricciardo-féle sor elé tért vissza a mezőnybe, sokat nyerhetett ezzel a monacói. Verstappen került az élre, Russell-lel a nyomában. Sainz feljött a negyedik helyre Ricciardo megelőzésével.

15:24

14. kör

Gasly is majdnem elment Ricciardo mellett a célegyenes végén, de besokallt a francia és elfékezte magát.

15:25

15. kör

Az állás: Verstappen, Russell, Leclerc, Sainz, Ricciardo, Gasly, Alonso, Norris, de Vries, Csou.

15:26

16. kör

Ami a felzárkózókat illeti, Hamilton a 13., Perez fékproblémája után a 19. helyen haladt.

15:28

17. kör

Verstappen majdnem 7 másodperccel vezetett Russell előtt, Leclerc hátránya 17 másodperc volt. A monacóit figyelmeztették, hogy ne váltson rövidet, amire a pilóta azt mondta, hogy ez lehetetlen.

Magnussen 5 másodperces büntetést kapott, a pálya elhagyásával szerzett előnyt. A dán a 16. helyen haladt ekkor.

15:30

18. kör

Leclerc a leggyorsabb körök megfutásával közeledett Verstappenhez és Russellhez. Norris a célegyenes végén ment el Alonso mellett, a tét a 7. hely volt. Hamilton feljött a 11. helyre.

A mezőnyből csak Leclerc, Perez és Latifi jártak a bokszban.

15:31

19. kör

Gasly és még többen a középmezőnyből a bokszba hajtottak, a mezőny újonca pedig az F1 történetének legtapasztaltabb versenyzőjét üldözte: de Vries Alonsót támadta a 7-8. helyen.

15:32

20. kör

Ricciardo és de Vries a bokszba hajtottak friss gumikért. Jól bírták a lágy gumik az újonc kocsiján.

15:34

21. kör

Fekete-fehér zászlót kapott a pályahatárok miatt de Vries – a következő kiszélesítés büntetéssel jár.

15:35

22. kör

A mezőny fele nem járt még kereket cserélni, köztük Verstappen (1.), Russell (2.) és Sainz (4.). Ennek is köszönhető, hogy Perez időközben felkúszott a 9., Hamilton pedig a 7. helyre, köztük Schumacher volt ekkor.

15:38

24. kör

Russell a bokszban járt, a brit Sainz mögé, a negyedik helyre tért vissza a mezőnybe kemény gumikon.

Perez elment Schumacher mellett a nyolcadik helyért.

15:39

25. kör

Egymásra talált Alonso és Hamilton a 6-7. helyen, a spanyollal kedvezőbb pozícióban.

15:40

26. kör

Verstappen a bokszba hajtott, szinte féltávnál. Közepes keveréket kapott, és Leclerc mögé, a második helyre tért vissza, hátránya 10 másodperc volt.

15:42

27. kör

Az állás: Leclerc, Verstappen, Sainz, Russell, Norris, Hamilton, Alonso, Perez, Schumacher, Bottas. Hamilton megelőzte Alonsót a célegyenes végén.

15:44

28. kör

Verstappen rákapcsolt: egy másodpercet faragott hátrányából és a leggyorsabb kört megfutotta. A verseny ezen szakaszán neki állt a zászló.

15:46

30. kör

A kiállásokat tekintve Sainz, Norris, Hamilton, Alonso, Schumacher és Bottas voltak adósak még. Mind a legjobb tízben voltak.

15:48

31. kör

Verstappen az élen folyamatosan csökkentette hátrányát, a különbség 7 másodpercre olvadt közte és Leclerc között. Sainz időközben rendezte adósságát, lágy gumikat kapott a Ferrari szerelőitől.

15:50

32. kör

Alonso feladta a versenyt, bokszba hajtott a spanyol 349. futamán – ezzel utolérte Kimi Räikkönen csúcsát.

15:52

33. kör

Verstappen 5 másodpercre csökkentette Leclerc-rel szembeni hátrányát. A pályán közben egy másik Red Bull-Ferrari csata is volt: nagyon szépen kifékezte a spanyol a mexikóit a 6-7. helyen.

15:53

34. kör

Leclerc nem vacakolt, és lágy gumikat kapott a Ferraritól. A második helyre, 20 másodperces hátrányba tért vissza 20 körrel a leintés előtt.

Hammilton és Schumacher is megejtették cseréjüket.

15:55

36. kör

Leclerc egyelőre nem csökkentette látványosan lemaradását Verstappenhez képest. Az állás: Verstappen, Leclerc, Russell, Norris, Sainz, Perez, Bottas, Ricciardo, Gasly, de Vvries. Hamilton követte a holland újoncot friss gumikkal.

15:57

37. kör

Norris és Bottas is megejtette kerékcseréjét, nem maradt ebből a szempontból senki sem adós a mezőnyben. A brit visszatérésekor szép csata alakult ki, Hamilton egyszerre két autó mellett ment el a sikán után.

15:59

38. kör

Hamilton és Norris is elment Ricciardo mellett a 6-7-8. helyen. Leclerc közben továbbra is szűk 20 másodpercre volt Verstappentől, a különbség nem változott.

16:00

39. kör

Az állás 15 körrel a leintés előtt: Verstappen, Leclerc, Russell, Sainz, Perez, Hamilton, Norris, Ricciardo, Gasly, de Vries. A williamses holland jól tartotta magát, Csou ellen kellett védekeznie.

16:01

40. kör

Leclerc ugyan megfutotta a leggyorsabb kört, de a különbség alig csökkent közte és Verstappen között. Kezdett biztossá válni az újabb Red Bull-siker.

16:02

41. kör

Stroll a harmadik kiesője az Olasz Nagydíjnak, csapata a bokszba hívta őt.

16:04

42. kör

Schumacher és Latifi vívtak kanyarokon és egyeneseken keresztül a 14. helyért: volt itt elfékezés, visszaelőzés, de végül a német kerekedett felül.

16:06

43. kör

Kerékcsere a Red Bullnál, Perez járt másodjára csapatánál a korai váltás miatt. A mexikói a hetedik helyre tért vissza.

16:07

44. kör

Tíz körrel a leintés előtt az állás: Verstappen, Leclerc, Russell, Sainz, Hamilton, Norris, Perez, Ricciardo, Gasly, de Vries. A Williams beugrója jó úton haladt a pontszerzés felé, de Csou folyamatosan támadta őt.

16:09

46. kör

Verstappen kört adott a 9. helyen haladó Gaslynak. Korábban lekörözte Csout és de Vriest, ami miatt a csatázó páros ideiglenesen szétszakadt egymástól – ez volt a mezőny legizgibb meccse.

16:10

47. kör

Schumacher megelőzte Cunodát a 13. helyen. Időközben de Vries Gaslyt támadhatta, Verstappen vitt egy kis izgalmat is a középmezőnybe a lekörözéssel.

16:13

48. kör

Ricciardo megállt a pálya szélén, biztonsági autót küldtek a pályára. Russell, Sainz és és Norris ki is használták rögtön a csere lehetőségét.

16:14

49. kör

Verstappen és Leclerc is friss gumit kaptak, pozíció nem veszett, így kialakult egy rövid, de intenzív sprintverseny lehetősége.

16:17

50. kör

Rendeződött a mezőny, az állás: Verstappen, Leclerc, Russell, Sainz, Hamilton, Perez, Norris, Gasly, de Vries, Csou.

16:20

52. kör

A lekörözöttek ekkor még mindig nem mehettek el a mezőny mellett, hogy visszavegyék körüket.

16:24

53. kör/Cél

Nem indult újra a szabad verseny, így Verstappen nyerte az Olasz Nagydíjat Leclerc és Russell előtt.

Sainz, Hamilton és Perez szépet mentettek rajtbüntetéseik után, a 4-5-6. helyen látták meg a kockás zászlót. Pontot szerzett még Norris, Gasly, élete első F1-es versenyén de Vries és Csou.

16:38

Végeredmény

F1: Red Bull-siker a Ferrari otthonában 1

Kép(ek) forrása: Getty Images

Címlapról ajánljuk