Csütörtöki arcát mutatta az időjárás a Forma-1-es Kanadai Nagydíj harmadik szabadedzésén: a montreali aszfaltcsík ugyan ezúttal nem úszott víz alatt, de így is bőséges mennyiségű csapadék hullott a pályára helyi idő szerint szombat reggel óta.

Az időmérő előtti utolsó gyakorlás hűvös körülmények között zajlott, 11 Celsius-fokos levegő és 16 fokos aszfalt várt a mezőnyre. Esőből ekkor még nemigen volt utánpótlás, de az előrejelzések várták további csapadék érkezését.

A korai percek egyértelműen a tapogatózásról és a terepszemléről szóltak: azok, akik kimozdultak a bokszból, az esőgumikat használták. Mivel az előrejelzések az időmérőre szintén esőt jósoltak, az idő előrehaladtával egyre többen próbálták ki a vizes pályát.

Szűk negyed órával a kezdés után kiderült, hogy Charles Leclerc számára tét nélküli lesz az időmérő: a Ferrari monacóijának autójában további motorelemeket cseréltek, köztük a kritikus elemet, a turbót is, így még több büntetést kapott és a mezőny végéről kezdi majd a futamot Cunoda Jukival (AlphaTauri) együtt. Leclerc nem is kockáztatott, néhány kivezető kört leszámítva a garázsban töltötte az órát.

A körülmények lassú javulását jól mutatja, hogy Fernando Alonso is csak bő 40 perc eltelte után merte felrakatni Alpine-jára az átmeneti abroncsokat. Első köre még nem volt gyorsabb saját addigi legjobbjánál, de másodjára rögtön az élre állt.

Ahogy az ilyenkor lenni szokott, leintéskor szokatlan neveket láthattunk a legjobb helyeken. A leggyorsabb Alonso mögött Pierre Gasly lett a második, Sebastian Vettel (Aston Martin) lett a harmadik, Esteban Ocon (Alpine) pedig a negyedik. Az 5-6. helyet a McLaren-pilóták húzták be, George Russell hetedik lett a Mercedesszel a Red Bull párosa, Sergio Perez és Max Verstappen előtt – utóbbi két pilóta a komolyabban vehető próbálkozásokat a legvégére hagyta. A legjobb tízbe Carlos Sainz fért még be a Ferrarival.

F1: Megjött az eső, még több büntetés Leclerc-nek 2

A teljes eredménylista

Az edzés két komolyabb incidensét Kevin Magnussen és Verstappen hozták össze: előbbi maga sem értette, hogyan nem sikerült sem elfordulnia, sem megállnia az első kanyarban. A dán azonban nem törte össze a Haast, szépen visszatolatott a pályára és továbbhajtott. Verstappen alatt ugyanott kicsit másképp viselkedett a Red Bull, a holland centikre volt csak a faltól egy megforgást követően.

A Kanadai Nagydíj időmérője magyar idő szerint este 10 órakor kezdődik.