2021. november 28-án, 79 évesen elhunyt Sir Frank Williams, a Forma-1 történetének egyik legsikeresebb és legnagyobb hatású csapatfőnöke.

„Miután pénteken kórházba került, Sir Frank ma reggel békében, családja körében távozott. Tisztelgünk szeretett és inspiráló kulcsemberünk előtt, Frank borzasztóan fog hiányozni. Kérünk minden kollégát, barátot, hogy most tartsa tiszteletben a család privát szféráját” – írta a nevét viselő csapat.

A Forma-1 vezérigazgatója, Stefano Domenicali így reagált a hírre:

„Ma délelőtt Claire Williams telefonon értesített a szomorú hírről, hogy szeretett édesapja, Sir Frank elhunyt. A sportág igazi óriása volt, aki hatalmas nehézségeket győzött le mind a pályán, mind az életben, minden egyes nap a győzelemért küzdött. A Forma-1-es család szeretett, tisztelt alakját veszítettük el most, nagyon fog hiányozni. A hihetetlen eredményei és a személyisége örökre nyomot hagytak a Forma-1-ben. Gondolatban a családdal és a barátokkal vagyok most.”

Sir Frank Williams

Frank Williams 1969-ben próbált szerencsét első ízben a Forma-1-ben, akkor vásárolt autókkal próbálkozott, a projekt nem hozott sikert, 1976-ban végleg ki is szállt az alakulatból.

Barátjával, Patrick Headdel együtt 1977-ben alapították meg az újabb, máig létező csapatot, amely az 1978-as idénytől saját konstrukcióval állt rajthoz. A Williams Grand Prix Engineering igazi tündérmese lett, az első dobogó már 1978-ban megvolt, egy évvel később a csapat a konstruktőri bajnokság 2. helyén zárt, az ausztrál Alan Jones pedig egyéni világbajnoki címet nyert velük.

Az 1980-as, 90-es évek jelentették a Williams fénykorát, Sir Frank irányítása alatt összesen 9 konstruktőri és 6 egyéni bajnoki címet szerzett az alakulat, az utóbbiak Jones után Keke Rosberg, Nelson Piquet, Nigel Mansell, Alain Prost, Damon Hill és Jacques Villeneuve nevéhez fűződtek.

A csapat a 2000-es években hanyatlani kezdett, a közvélekedés szerint részben azért, mert Williams foggal-körömmel ragaszkodott a függetlenséghez akkor, amikor az igazi sikerekhez már autógyártói háttér kellett, de még 2012-ben is sikerült futamot nyerniük.

Williams számos tragédiát élt meg pályafutása során: barátja és versenyzője, Piers Courage az 1970-es Holland Nagydíjon szenvedett halálos balesetet, 1986-ban egy franciaországi tesztről hazafelé autózva ő maga szenvedett igen súlyos autóbalesetet, mely örökre tolószékbe kényszerítette, 1994-ben a San Marinó-i Nagydíjon az ő autójában halt meg a háromszoros világbajnok Ayrton Senna, 2013-ban pedig elveszítette legfőbb támaszát, feleségét, Ginnyt.

Sir Frank a 2010-es évek elejétől kezdett egyre inkább a háttérbe húzódni, az évtized közepétől már csak névlegesen volt a csapat vezetője, a romló egészsége miatt felhagyott a futamokra való utazással, az utolsó éveiben többször is kórházba került, amikor pedig nem szorult kezelésre, a grove-i bázison lakott, özvegyként nem is volt miért hazamennie. Az általa alapított csapattól 2020-ban búcsúzott el végleg, amikor az alakulatot felvásárolta az amerikai Dorilton Capital.

Olvasd el a legendáról szóló pályaképünket itt!