Lewis Hamilton nyerte a Forma-1-es Sao Pauló-i Nagydíj időmérő edzését, komolyabbnak mondható előnnyel Max Verstappen előtt. A brit azonban még nem biztos, hogy az élről kezdheti a sprintet.

A kvalifikáció utáni ellenőrzésen ugyanis a Nemzetközi Automobil Szövetség szakemberei szabálytalanságot találtak a hátsó szárnynál: a mérések szerint az előírtnál nagyobbra nyílt az elem, mely szabálytalannak számít, lévén ezzel előnyt szerezhet Hamilton, mivel kisebb légellenállása van az autónak, így egyenesben sebességelőnyre tehet szert.

Minden ilyen esetben a bevett eljárás a kizárás, ami azt jelentené Hamilton esetében, hogy a sprintkvalifikációt nem az élről, hanem a bokszutcából kezdhetné meg. Az FIA szakemberei vizsgálták is az ügyet annak rendje és módja szerint, döntés azonban nem született hosszú idő után sem.

Várakozás közben a közösségi médiában elkezdett terjedni egy másik hír a Mercedesszel kapcsolatban: a Red Bulltól Adrian Newey ugyanis állítólag összeült az időmérő előtti órákban az FIA embereivel, hogy megvitassák azt, hogy a bajnoki címvédő alakulat esetleg a szabályokban foglaltaknál hajlékonyabb hátsó szárnyakat használ-e. A két dolog tehát eltér egymástól.

Vélhetően ez a gondolat járhatott Verstappen fejében is, aki a leintést követően előbb a Red Bull, majd a Mercedes hátsó szárnyát fogdosta meg – mindezt egy néző rögzítette is kamerájával a lelátókról, a felvétel pedig szárnyra kapott.

Itt találkozik a két ügy: mivel ekkor az autók már parc fermé szabályok alatt vannak, azaz nem szabad még csak hozzájuk nyúlni sem, Verstappen ellen is vizsgálat indult az ügyben. Hamilton DRS-es ügyében pedig a Mercedes hivatkozhat arra, hogy Verstappen esetleges autóhoz érése válthatott ki valamit, ami miatt nem feleltek meg a szabályoknak – igaz, erre vajmi kevés esély van véleményünk szerint.

A döntéshozatalt helyi idő szerint szombat reggelre halasztották. Verstappennek magyar idő szerint 13.30-kor kell megjelennie a stewardok előtt, a legfrissebb hírekről pedig folyamatosan beszámolunk a Vezessen!