Napos időben, 24 fokos levegő- és 33 fokos aszfalthőmérséklet mellett vette kezdetét a Forma-1-es Olasz Nagydíj második szabadedzése Monzában, melyre a rendhagyó lebonyolítás miatt már az időmérő után került sor.

A pilóták ezúttal is 60 percig körözhettek, ám autójuk beállításait csak korlátozott keretek között módosíthatták az időmérő után életbe lépő parc fermé szabályok miatt. Emiatt az edzés főként a gumik megismeréséről, valamint a késő délutáni sprintkvalifikációs futamra és a vasárnapi nagydíjra való felkészülésről szólt.

Látványosnak nemigen volt látványos a munka: a pilóták másodpercekkel lassabb köröket futottak versenyszimulációikon, mint az időmérőn. Hibák azonban így is akadtak, a mclarenes Daniel Ricciardo és a mercedeses Valtteri Bottas is járt a pálya határain kívül.

Féltávnál jött a csattanó, szó szerint: Carlos Sainz csúnyán összetörte a Ferrarit az Ascari-sikánban, hangján hallatszott, hogy nem esett jól neki az ütközés. A baleset miatt megszakították az edzést, ezzel egyébként a sprinten való részvétele is kétségessé vált.

A mentési munkálatok miatt 10 perccel kevesebb lett a gyakorlási idő. Ezt követően alakult ki az edzés eredménye is: Lewis Hamilton 2 tizedmásodperccel nyert a csapattárs Bottas előtt. A 3-4. helyen Max Verstappen és Sergio Perez zártak a Red Bull-lal, míg az Alfa Romeo a 6-7. hellyel hívta fel magára a figyelmet. Az ötödik helyre odafért még Esteban Ocon az Alpine-nal. Az épségben maradt Ferrarival Charles Leclerc a 11. lett.

F1: Csúnya Ferrari-baleset Monzában 2

A teljes eredménylista

A hétvége programja késő délután folytatódik a sprintkvalifikációs futammal, vasárnap már csak a futam vár az F1-esekre. Az Olasz Nagydíj pontos menetrendjét az alábbi linkre kattintva találod: