Kissé felhős időben, 24 Celsius-fokos levegő- és 43 fokos aszfalthőmérséklet mellett zajlott a 2021-es Forma-1-es Brit Nagydíj első szabadedzése az 5891 méter hosszú, 18 kanyaros silverstone-i aszfaltcsíkon.

A 2021-es szezon tizedik hétvégéjén ez volt az egyetlen pénteki szabadedzés, így a csapatok és a pilóták minden korábbinál több feladatot igyekeztek a 60 perces gyakorlásba sűríteni. Elsőként a Ferrarik és a McLarenek hajtottak a pályára: amint zöldet mutatott a jelzőlámpa, a vonalnál álló Carlos Sainz meg is kezdte a körözést.

A sietség oka a kevés idő és az esti időmérő volt, mely a sprintkvalifikációs futam rajtsorrendjét dönti el. A helyosztó kezdetétől ráadásul hozzá sem nyúlhatnak a csapatok autóikhoz a hétvége hátralévő részében, így kulcsfontosságúvá vált, hogy mindenki a lehető legjobban állítsa be autóját.

Ha mindez nem jelentett volna elegendő kihívást, ott voltak még a pályahatárok is: a versenyirányítás ezúttal is árgus szemekkel figyelt néhány kanyarban, és elvették azoktól éppen megfutott mért köreiket, akik a pályát elhagyták. Ráadásul a Pirelli ettől a hétvégétől kezdve új, megerősített szerkezetű hátsó gumikat szállít a mezőnynek, melyről szintén nincs sok tapasztalata a csapatoknak és a pilótáknak.

Az első fél óra sztárja egyértelműen Max Verstappen volt a Red Bull-lal: csapattársa, Sergio Perez előtt közel 8 tizedmásodperccel vezetett, míg a gyorsabbik Mercedes-pilóta, Valtteri Bottas lemaradása 1,6 másodperc volt ekkor. Verstappen mindezt úgy hozta össze, hogy egy alkalommal motorhibára is panaszkodott. A teljes képhez hozzátartozik azonban, hogy a többi csapat ekkor még csak egy szett friss abronccsal dolgozott, míg az energiaitalosok már a másodikat nyúzták.

Az élen az eredmény a leintéskor sem változott: Verstappen simán verte a mezőnyt. Másodikként kisebb meglepetésre Lando Norris végzett a McLarennel: lemaradása 7 tized volt a bajnoki éllovassal szemben, ráadásul a többiekkel ellentétben ő közepes gumikat használt. Lewis Hamilton ugyan harmadik lett, de hátránya hatalmas volt a lágy gumikon, közel 8 tizedmásodperc.

A nap egyetlen nagyobb hibája Sainzhoz köthető, a spanyol lassú tempónál forgatta meg a Ferrarit. Ideje a hatodik helyre volt elég, a csapattárs Charles Leclerc-től 9 századmásodperccel, a mercedeses Bottastól 2 századdal elmaradva.

A középmezőny legjobbja Sebastian Vettel lett: az Aston Martin németje egy másodperccel volt lassabb Verstappennél. Perez a másik Red Bull volánja mögött a nyolcadik lett, a legjobbak közé a mclarenes Daniel Ricciardo fért még be, valamint Esteban Ocon az Alpine-nal.

F1: Verstappen óriási előnyben Silverstone-ban, a Mercedes szinte sehol 1

A teljes eredménylista

A hétvége az esti időmérővel folytatódik, a Brit Nagydíj pontos menetrendjét az alábbi linkre kattintva találod: