Jó esélyei voltak a Q3-as szereplésre Fernando Alonsónak a Forma-1-es Osztrák Nagydíj időmérő edzésén, azonban a Q2 végén az utolsó kanyarban feltartotta a spanyolt korábbi riválisa, Sebastian Vettel. Így amíg a német a legjobb tíz közé kerül az Aston Martinnal, Alonso csak a 14. lett az Alpine-nal.

„Simán lehettem volna ötödik vagy hatodik. Teljesen más lett volna az ötödik helyről indulni, mint a tizennegyedikről. Rengeteg pontot szerezhettünk volna, viszont ami történt, annak már nincs jelentősége. Jó hétvégénk volt, ez azonban roppant frusztráló” – véleményezte a helyzetet Alonso.

Vizsgálják is az esetet a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) versenyfelügyelői, már zajlik az érintettek meghallgatása. Amennyiben feltartás miatt megbüntetik Vettelt, a négyszeres világbajnok a nyolcadik rajtkockának inthet búcsút.

Ugyanakkor ennél szövevényesebbnek tűnik az ügy, mert egy, a Twitteren elterjedt fedélzeti kamerás felvétel alapján azért került ilyen helyzetbe Vettel, mert előtte is lassan haladtak, holott ennek a 9-10-es kanyarnál történő elkerülésére külön felhívták a versenyzők figyelmét az eligazításon.

Alonso csapattársa, Esteban Ocon így is jócskán alulmaradt a másik Alpine-nal: csakúgy, mint az előző hétvégén, ezúttal is csak a 17. pozícióból indulhat a francia. Alonso a hétvége elején amúgy elmondta, hogy azóta sikerülnek jobban a hétvégéi, amióta újra rendszeressé tette a pályabejárásokat.