A délelőttihez hasonló időben, 19 fokos levegő- és 37 fokos aszfalthőmérséklet mellett kezdődött meg a Forma-1-es Portugál Nagydíj második szabadedzése Portimaóban. A gyakorlás azonban tízperces csúszással indult, ugyanis – a 2020-as eseményekhez hasonlóan – gond volt a csatornafedelekkel.

Miután az edzés elkezdődött, hamar pályára hajtott mindenki. A versenyzők dolgát az erős szél nehezítette, volt, hogy 30 km/órás lökéseket is mértek. Max Verstappennek még az érdemi munka elkezdése előtt meg kellett szakítania a körözést: fékhiba miatt visszatért garázsához nyolc perc után, de később kigurult a pályára.

Ahogy az első edzésen, úgy ezúttal is elvették azokat a köridőket, melyek a pálya kiszélesítésével születtek. A stewardok az 1-es, a 4-es és a 15-ös kanyarokat figyelték árgus szemekkel.

A gyors köröket legtöbben még a versenyszimulációk előtt, az első fél óra végéig megfutották, így korán kialakult a gyakorlás végeredménye. Lewis Hamilton idén először nyert szabadedzést a Red Bull-os Max Verstappen és mercedeses csapattársa, Valtteri Bottas előtt. A brit leggyorsabb köre kéttized másodperccel lassabb volt, mint Bottas legjobbja az első edzésen.

Negyedikként zárt Carlos Sainz a Ferrarival, az 5-6. helyet pedig némi meglepetésre a két Alpine-versenyző, Fernando Alonso és Esteban Ocon szerezte meg. A leggyorsabb hat pilóta között szűk négytized másodperc volt a különbség.

Hetedikként végzett Charles Leclerc a másik Ferrarival, a legjobb tíz többi kiadó helyén pedig Daniel Ricciardo (McLaren), Lance Stroll (Aston Martin) és Sergio Perez (Red Bull) osztozott. Az első edzésen a Williamsszel megvillanó George Russell a 13. helyen zárt, míg csapattársa, a 19. leggyorsabb időt futó Nicholas Latifi mutatta be a nap legnagyobb hibáját: egy alkalommal átgurult a kavicságyon.

Sebastian Vettel szerepelt erősen: az Aston Martinnal versenyző négyszeres világbajnok csak a 15. leggyorsabb időt autózta, leggyorsabb köre héttizeddel volt lassabb a csapattárs Strollénál. A legnagyobb különbséggel, 1,1 másodperccel a haasos Mick Schumacher verte csapattársát. A német 18. lett a szezon leggyengébb autójával, és Nyikita Mazepinen kívül megelőzte Latifit is.

A teljes eredménylista:

F1: Tavalyi probléma hátráltatta Hamiltonékat 2

A Portugál Nagydíj programja szombaton magyar idő szerint 13 órától a harmadik szabadedzéssel folytatódik, az időmérő 16 órakor rajtol.