Nem volt eredménytelen a Renault lobbija, a héten ugyanis kiderült, hogy Fernando Alonso egy kiskapunak köszönhetően részt vehet az Abu-dzabi Nagydíjat követő újoncteszten. A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) engedékenysége kiverte a biztosítékot a riválisoknál, állítólag a Ferrari már dolgozik is azon, hogy Carlos Sainz úgyszintén idő előtt kezdhesse meg 2021-es felkészülését.

A The Race úgy tudja, hogy a Ferrari után a Racing Point is külön engedélyért folyamodhat, hogy a csapathoz jövőre szerződő Sebastian Vettel ne kezdje hátrányból Aston Martin-os karrierjét, noha eleinte még a tesztet is kihagyta volna a rövidesen gyári csapattá avanzsáló alakulat. „Sok a ’ha’, de amennyiben lehet és a szabályok is lehetővé teszik, fontolóra vennénk” – ismerte el Otmar Szafnauer, a silverstone-i gárda csapatvezetője és vezérigazgatója.

„Meglepődtem azon, hogy Fernandót engedik tesztelni, úgyhogy nekünk is beszélnünk kell az FIA-val. Szerintem a szabályok világosak, ez a fiatal versenyzők tesztje. És egy kétszeres világbajnok, aki már majdnem a 40-es éveiben jár, mint fiatal versenyző? Hát…” – szúrt oda pikánsan a döntéshozóknak Szafnauer. „Először is értelmeznem kell, mik a szabályok, aztán meglátjuk, mit tehetünk.”

F1: Vettelt is benyomhatják az újoncok közé 2

Hasonló helyzetben van a McLaren is, ahol 2021-től Sainz helyét veszi át Daniel Ricciardo, de a wokingiak már korábban többször hangoztatták, hogy ők sem kalkuláltak a részvétellel, hiszen nem számítottak ilyesféle kivételezésre.

A Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner humorosan megjegyezte, ezzel az erővel 1992 világbajnokát, a 67 éves Nigel Mansellt is indíthatná. Helyette tartalékversenyzőjével, az F1-et 2009 és 2011 között megjárt Sébastien Buemivel fog szerepelni a teszten.