Lezajlott a harmadik szabadedzés a 2020-as Forma-1-es Szahíri Nagydíjon. Az utolsó, 60 perces gyakorlást a Red Bull-os Max Verstappen nyerte a mercedeses Valtteri Bottas és alphatauris Pierre Gasly előtt.

A pilóták még a lemenő nap halvány fényénél, de már villanyfényes körülmények között, 25 fokos levegő- és 29 fokos aszfalthőmérséklet mellett kezdhették meg a körözést a bahreini aszfaltcsíkon. Először a Haas újonca, a sérült Romain Grosjean helyére beugró Pietro Fittipaldi hajtott a pályára. Példáját egy ideig nem követte senki, így az igazi akció váratott magára.

Az érdemi munka csak negyed óra elteltével kezdődött meg, ekkor a mezőny fele a pályára hajtott. A pénteki napot műszaki hibával záró ferraris Charles Leclerc és a mclarenes Lando Norris is ekkor hajtott ki először a bokszból. A monacói első mért körein még érződött, hogy kimaradt neki másfél óra gyakorlás, az első körök után mégis ott volt az élmezőnyben többek között Bottas Mercedese, Verstappen Red Bullja, valamint Gasly mögött. A pénteki nap legjobbjának, George Russellnek kellett egy kis idő, hogy versenyképes köröket fusson, de hamar Bottas mögé ugrott.

Hibákból ezúttal sem volt hiány: ahogy pénteken, úgy szombaton is kihívást jelentett a 2-es kanyar bevétele, valamint az aszfaltcsík középső szektorának jó megoldása.

Láthattunk néhány olyan jelenetet az edzés során, melyektől a legtöbb pilóta tartott az időmérőhöz közeledve: a versenyzők gyors köreikre készülve sokszor feltorlódtak egymás mögött, miközben mögöttük sokkal nagyobb tempóval érkeztek a riválisok.

Az edzés végéhez közeledve többen is javítottak addigi köridejükön. A sokáig vezető Bottas legjobbjánál Verstappen gyorsabb kört futott, a két Mercedest pedig Gasly, Esteban Ocon (Renault), Lando Norris (McLaren) és Alexander Albon (Red Bull) is el tudta választani egymástól. Russell csak a hetedik lett, 6, illetve 4 tizedmásodperccel elmaradva Verstappen és Bottas legjobbjától.

A Ferrarik nem szerepeltek erősen ezen az edzésen: a 15. helyen záró Sebastian Vettel negyed órával a leintés előtt kiszállt autójából, a szerelők nekikezdtek az erőforrás teljes cseréjének a német versenygépén. Charles Leclerc a 13. lett, a kockás zászló meglendülésekor egy keresztbeállással zárta le szabadedzését.

F1: Bottas visszavágott, de nem a Mercedes a leggyorsabb az időmérő előtt 2

A Szahíri Nagydíj időmérője magyar idő szerint este 6 órakor kezdődik.