A lemenő nap fényénél vette kezdetét a 2020-as Forma-1-es szezon utolsó előtti versenyhétvégéje Bahreinben, a Szahíri Nagydíj első szabadedzésével. A múlt heti Bahreini Nagydíjhoz képest más vonalvezetéssel ismerkedhettek a pilóták.

Kellemes körülmények között, 26 fokos levegő- és 30 fokos aszfalthőmérséklet mellett gurulhattak a pályára a versenyzők, akiknek soraiban volt némi változás: Lewis Hamilton koronavírus miatt kidőlt, a Mercedes a Williamstől kölcsönvett George Russell segítségével pótolta a világbajnokot. A sereghajtónál a brit helyén pályafutása első F1-es megmérettetésének vághatott neki a Forma-2-ben versenyző Williams-tartalék, Jack Aitken.

A Haasnál a sérült Romain Grosjean helyére Pietro Fittipaldi ülhetett, szintén megejtve Forma-1-es debütálását.

Az első gyakorlás során a Mercedeshez beugró Russell rögtön megfutotta a Forma-1 eddigi leggyorsabb körét: 54,546-os idejével közel kéttized másodperccel jobb időt futott a Red Bull-os Max Verstappennél. Őket csapattársaik követték a tabellán, de Alexander Albon gyorsabb volt Valtteri Bottasnál: a finn hátránya 322 ezredmásodperc volt csapattársához képest. Mindketten többet is hibáztak a 90 perc során, Albon egy alkalommal meg is forgatta versenygépét, leírva ezzel a gumikat.

Mivel a pálya vonalvezetése nagyrészt megegyezik a múlt heti nagydíjon látottéval, a legnagyobb kihívást a középső, új szektor jelentette. Ennek egyenetlensége, kemény rázókövei valamint igen koszos, alig tapadó aszfaltja több pilótán, többek között a ferraris Charles Leclerc-en és Bottason is kifogott. Pierre Gaslynak az AlphaTaurival is meg kellett küzdenie, az autó jobb oldali visszapillantó tükre adta meg magát.

A legjobbak mögött éppen az AlphaTaurik következtek, Danyiil Kvjat lemaradása nem egészen fél másodperc, Gasly hátránya már több mint hattized volt az edzés legjobb idejéhez képest. A legjobb tíz maradék helyeit a Renault és a Ferrari pilótái osztották le egymás között: a franciák Esteban Ocon és Daniel Ricciardo révén a 7. és a 9., az olaszoknál Sebastian Vettel volt a gyorsabb versenyző. A különleges vonalvezetés egyik jellemző adata, hogy a legjobb tíz versenyző egy másodpercen belül végzett a szinte csak egyenesekből álló pályán.

Az újoncok sikerrel vették a kihívást, tempójuk azonban elmaradt csapattársaikétól: Fittipaldi és Aitken a 19-20. helyen zártak.

F1: Az élen kezdett Hamilton helyettese 2

A hétvége a második szabadedzéssel folytatódik magyar idő szerint 18.30-as kezdettel.