Lewis Hamilton győzelmét és hetedik világbajnoki címét hozta a kaotikus Török Nagydíj. A Mercedes versenyzője idei 10. és pályafutása 94. Forma-1-es sikerét szerezte, mögötte Sergio Pérez lett a második, ezzel a Racing Point becsületét megmentve, a harmadik helyen pedig a dobogóra több mint egy év után visszatérő Sebastian Vettel futott be a Ferrarival.

A dobogósokkal Martin Brundle korábbi Forma-1-es pilóta beszélgetett a leintést követően.

Lewis Hamilton (Mercedes, 1.): 

  • A hetedik világbajnoki címről: „Nem találom a szavakat. Mindenekelőtt azzal szeretném kezdeni, hogy mindenkinek köszönetet mondok: azoknak, akik itt vannak velünk, és akik a gyárban dolgoznak. Nem lehetnék itt, ha nem csatlakozom ehhez a csapathoz. Ez a kaland egészen monumentális. Nagyon büszke vagyok. Köszönetet szeretnék mondani a családomnak is. Amikor fiatalok voltunk és néztük a versenyeket, láttuk, ahogy Michael sorra nyeri a bajnoki címeket. Egyet, kettőt és hármat – már ezt nehéz volt felfogni. Na, de hetet?! Elképzelhetetlen!

Hamilton: Remélem, jövőre még jobb évünk lesz! 2

De mindig is erről álmodtunk, most viszont túlszárnyaltam a legvadabb álmaimat. Ez pedig nagyon fontos a gyerekeknek: álmodjanak lehetetlent! Meg kell dolgozni érte, kergetni, de a lényeg hogy soha nem szabad feladni. Úgy érzem, mintha most kezdtem volna, fizikailag is remek formában vagyok. Kihívás volt az idei év, nem is tudom, hogy hidaltam át, de az engem körülvevő emberek segítségével sikerült, végig fókuszált tudtam maradni.

Remélem, jövőre jobb évünk lesz, nagyon szeretnék maradni. Úgy gondolom, van még itt dolgunk, még csak most kezdtünk el dolgozni azon, hogy elszámoltathatóvá tegyük magunkat. Segíteni akarom a Forma-1-et, a Mercedest ebben a kalandban.”

  • A Török Nagydíjról: „Azt gondoltam, ki fog csúszni a verseny az ujjaim közül, de hittem továbbra is. Aztán bizonyos pontokon felvettem a tempót. Ez az, amit csináltam.”
  • A stratégiáról: „Egy világbajnoki címet a bokszutcában vesztettem el. Tanultam 2007-ből, ez biztos. Éreztem, hogy sikerül kontroll alatt tartani, és azzal is számoltam, mi lesz, ha jön az eső.”

Hamilton: Remélem, jövőre még jobb évünk lesz! 3

Sergio Pérez (Racing Point, 2.): „Mondtam a csapatomnak a rádión, ha még egy kört ezeken a gumikon kellett volna töltenem, felrobbantak volna! A vége felé már borzasztó volt a vibráció. Ugyanakkor így sikerült bebiztosítani a versenyemet, de Lewis túl erős volt. Kaotikus verseny volt, de erős eredménnyel zártunk. A csapat fantasztikus munkát végzett a a stratégiával a verseny folyamán.”

„Nem láttam semmit a tükreimben” – tette hozzá Max Verstappen megfoorgása kapcsán. „Csupa vízpára volt, a mérnököm mondta a fülemre a különbségeket. Hirtelen annyit láttam az egészből, hogy Max szélesen fordul és eltűnik.” Az utolsó körös csatára kitérve elmondta: „Charles esetében pedig nem voltam tisztában vele, hogy ennyire közel van hozzám. Az utolsó körre jó kis csata bontakozott ki közöttünk. A 10-es kanyarban megelőztem, én pedig a 12-esben vissza.”

Sebastian Vettel (Ferrari, 3.): „Küzdelmes volt, hosszú volt, de remek móka. Nagyon jó volt az első köröm, egyszer csak a negyedik helyen találtam magam. Jól éreztem magam az extrém esős gumikon, aztán amikor intermediate-ekre váltottunk, az elején kicsit nehezebb volt, de a vége felé újra megtaláltuk a tempót. Az utolsó kör nagyon kemény volt. Némi meglepetésre sikerült elcsípni a dobogót, aminek természetesen nagyon örülök. Nagyon élvezetes verseny volt, rendkívül trükkös körülmények között. Szívesen feltettem volna a végén a száraz gumikat, szerintem esélyünk lehetett volna a győzelemre. De a harmadik helynek is örülök.”