Ahogy írtuk, a Forma-1-es Török Nagydíjra frissen újraaszfaltozott – péntek reggel pedig lemosott – isztambuli pályán az első szabadedzésen nagyon szenvedtek a versenyzők, tapadás gyakorlatilag nem volt, mindenki csúszkált, pörgött.

Délután is hasonló, de valamelyest jobb körülmények között folytatódott a gyakorlás, a magasabb – de csökkenő – hőmérséklet és a versenyív lassú felgumizódása növelte a tapadást, de az autók továbbra is idegesek voltak.

A leggyorsabb végül a Red Bull-os Max Verstappen lett, a holland 1:28,330-as köre már „csak” bő három másodpercre volt a 2005-ös pályarekordtól.

Mögötte – kisebb meglepetésre – a ferraris Charles Leclerc zárt, a Mercedes párosa, hozzájuk képest feltűnően nagy hátránnyal, csak a 3-4. időt autózta Bottas, Hamilton sorrendben. A címvédő 850 ezredet kapott Verstappentől. Alexander Albon (5.) számára rossz hír, hogy ő viszont már több mint egy másodperccel maradt el a csapattársától.

A top10 második felében a két AlphaTauri, a ferraris Sebatian Vettel, a Racing Point-os Lance Stroll és a 21. születésnapját ünneplő mclarenes Lando Norris sorakozott.

A versenyzők sokat panaszkodtak a gumik szemcsésedésére, a jobb elsők különösen nehezen bírták a terhelést, ugyanakkor az aszfaltra lekerült, szétkent szemcsék is hozzájárulnak majd, hogy a hétvége során javuljon a tapadás.

A hosszabb etapokon szintén Verstappen hozta a legjobb átlagtempót, Bottas a Mercedesszel nagyjából kéttizeddel volt lassabb nála.

Megpördülésekből jutott délutánra is, a Williams pilótái, George Russell és Nicholas Latifi például ugyanabban a körben, sőt, gyakorlatilag egyszerre piruetteztek a pálya két különböző pontján, de ahogy délelőtt, ezúttal sem történt komoly incidens.

F1: Még a Ferrari is gyorsabb a Mercinél Isztambulban 2