A Ferrarit, a McLarent és a Williamst senkinek sem kell bemutatni, de arra kevesen gondolnak, hogy utánuk ki is a negyedik. Nos, a válasz most is a mezőny tagja, a jelenleg Alfa Romeo Orlen néven működő svájci csapat, a Sauber a hétvégén már 500. Forma-1-es nagydíján indul.

Az eddigi 1032 versenyhétvége közel felét teljesítő hinwili alakulat a hosszútávú versenyzésben elért sikerek után – a fiatal Michael Schumacher is náluk versenyzett az F1-es bemutatkozás előtt – a Peter Sauber vezette csapat az 1993-as szezonnyitón, a Dél-Afrikai Nagydíjon mutatkozott be Kyalamiban.

F1: Hihetetlen mérföldkő előtt Räikkönenék 1

Karl Wendlinger a Sauber volánjánál az 1993-as Német Nagydíjon

Bár mindig is az „underdog”, az esélytelen, de kitartó, meglepetésekre is képes csapat szerepét játszották, igen komoly F1-es pedigrével rendelkeznek.

A Mercedes a Sauber motorszállítójaként tért vissza több évtizedes távollét után az F1-be, a Red Bull és a Petronas őket szponzorálva lépett be a száguldó cirkuszba, 2006-2009 között a BMW gyári alakulataként működtek, 2018 óta pedig egy másik autógyártó, az Alfa Romeo adta nekik a nevét.

F1: Hihetetlen mérföldkő előtt Räikkönenék 2

Kimi Räikkönen vezeti Sauberjét a 2001-es Brit Nagydíjon

A Sauber által alkalmazott versenyzők névsora sem semmi: az elmúlt 27 évben olyanok vezették a hinwiliek autóit, mint Heinz-Harald Frentzen, Johnny Herbert, Jean Alesi, Nick Heidfeld, a náluk bemutatkozott, majd pályafutása utolsó éveire visszatért Kimi Räikkönen, Felipe Massa, Giancarlo Fisichella, az 1997-es világbajnok Jacques Villeneuve, az alakulat egyetlen győzelmét megszerző Robert Kubica, a 2007-es Amerikai Nagydíjon náluk debütáló Sebastian Vettel, valamint Sergio Perez, Charles Leclerc és Antonio Giovinazzi, hogy csak néhányukat említsük.

F1: Hihetetlen mérföldkő előtt Räikkönenék 3

A BMW Sauber kettős győzelme a 2008-as Kanadai Nagydíjon Robert Kubicával és Nick Hiedfelddel

Ahogy feljebb utaltunk rá, futamgyőzelemből csak egy jött össze, akkor viszont kapásból kettős: a 2008-as Kanadai Nagydíjon Kubica és Heidlfeld hozott tökéletes eredményt a BMW Saubernek. Kubicáék sikere mellett 25 további dobogós helyezést értek el, a konstruktőri versenyben saját néven 2001-ben érték el a legjobb eredményt a 4. hellyel, a BMW színeiben 2008-ban a 2. lett a hinwili alakulat.