A vártnál nagyobb felfordulást okozott Kevin Magnussen kiesése és az amiatt elrendelt biztonsági autós szakasz a Forma-1-es Olasz Nagydíjon. Ugyanis miután a dán a Parabolicánál húzódott félre a Haas-Ferrarival, a stewardok lezárták a bokszutca bejáratát. Erre legutóbb 2009-ben volt példa, amikor még külön szabály létezett arra, hogy a safety car-fázis idejére bezárják a depót, ez pedig Lewis Hamilton és az Alfa Romeó-s Antonio Giovinazzi figyelmét is elkerülte.

Emiatt mindketten 10 másodperc stop&go-büntetést kaptak, noha Hamilton már a vizsgálat kapcsán megjegyezte, hogy nem látott lámpát a bokszbejáratnál. Valóban, mert nem is volt – a visszajátszások azonban alátámasztották, hogy ezt a Parabolica külső íven elhelyezett LED-paneleken (piros alapon fehér X-szel) jelezték, mint az az alábbi képen is látható:


Kiderült, hogy a versenyfelügyelők 15:41:47-kor zárták be a bokszutcát, Hamilton pedig 15:41:59-kor hajtott be, vagyis mindössze 12 másodpercen múlt, hogy ne büntessék meg a hatszoros és címvédő világbajnokot. A stewardok emellett felhívták rá a figyelmet, hogy a már említett kijelzőkön a „Pit Lane Closed” (bokszutca zárva) felirat is megjelent – írja a RaceFans.

Hamilton ezek után mindössze alig néhány ponttal zárt Monzában, de Valtteri Bottas is csak ötödik lett, Max Verstappen pedig kiesett, így 47 pontos előnnyel várja a folytatást. A leintés után beismerte, hogy ő hibázott, ezzel elszúrva minden győzelmi esélyét.

F1: 12 másodpercen múlt Hamilton büntetése 2

„Vállalom a felelősséget, amiért nem láttam a paneleket” – nyilatkozta a Sky Sports F1-nek. „Azok után, hogy hetedik lettem és a leggyorsabb kört is megfutottam, határozottan. Max nem szerzett ma pontot, így ez nem jelent nekem óriási veszteséget.”

A brit aztán Pierre Gasly első futamgyőzelmére is kitért. „Óriási gratuláció Pierre-nek, ez hatalmas eredmény számára. Őszintén örülök neki, pláne úgy, hogy ejtette őt egy topcsapat, most pedig legyőzte azt. A mai nem az én napom volt, de ami nem öl meg, az megerősít. Élveztem a csatákat, és készen állok az újabbakra” – mondta.

Hamilton a stop&go-büntetésén túl két büntetőpontot is kapott, így már nyolc strigulája van – ha rövid időn belül további négyet begyűjt, az automatikusan egyfutamos eltiltást eredményez.