A Racing Point tegnap este közölte, hogy pilótájuk, Sergio Perez megismételt koronavírustesztje pozitív lett, ezért a mexikói nem vezet a Brit Nagydíj hétvégéjén.

A 30 éves versenyző ma délelőtt kiadott videoüzenetében azt mondta, kórházból kiengedett édesanyját látogatta hazájában, a fertőzést valószínűleg az úton szedte össze.

Pénteken megkérdezték a csapatfőnököt, Otmar Szafnauert, neheztel-e Perezre az utazás miatt.

„Utólag mindig könnyű okosnak lenni. Talán érdemes lenne megváltoztatni az előírásokat úgy, hogy az idény alatt mindenkinek maradnia kell a buborékéban. De nem gondolom, hogy Sergio bármi rosszat tett” – felelt.

Perez első, szerdán elvégzett tesztje még bizonytalan eredményt hozott, de Szafnauer már csütörtök délelőtt megkezdte a potenciális helyettes keresését.

F1: A jövő héten is maradhat Hülkenberg 2

„Checo első tesztje után kezdtem el gondolkodni. Reméltem, hogy a második negatív lesz, de ugye reméljük a legjobbat, de készüljünk a legrosszabbra. Szóval elkezdtük a tervezést, párhuzamosan Hülkenberggel és Esteban Gutierrezzel (a Mercedesszel megosztott hivatalos tartalékos)” – idézte fel, hozzátéve, hogy az élő szerződése miatt fel sem merült George Russell Williamstől való átcsábítása.

„Stoffel Vandoorne ott van, de neki ezen a hétvégén Forma-E-s elfoglaltsága van, szóval az volt a kérdés, hogy Esteban vagy Nico. A mérnöki stábunk úgy vélte, Nico lenne a megfelelőbb, hiszen nagyon jól ismer minket, ismeri a mérnököket, a munkamódszereket, a rendszereinket, vezetett a szimulátorunkban, oda is könnyen beugorhatna. Emellett az is számított, hogy ő tavaly is a Forma-1-ben vezetett. Egyszerűen kellett valaki, aki képes pontokat hozni, és úgy gondoltuk, Nico a legjobb jelölt” – magyarázta a német visszatérését.

Szafnauer megerősítette Hülkenberg sztoriját, miszerint Németországban érte utol telefonon a versenyzőt, akinek azt mondta, hagyja azt a tesztet, mert F1-es autóba kellene ülnie.

„Azt hiszem, egy órát töltött a földön Kölnben, hogy összeszedje a versenycipőjét és a sisakját, bár ha jól tudom, nem is szabványos sisakot kapott fel. Aztán repült is tovább Birminghambe, tegnap este fél nyolc körül landolt (Angliában).”

F1: A jövő héten is maradhat Hülkenberg 4

Fotó: Twittter/Noemi de Miguel

Ahhoz, hogy Hülkenberg végül valóban autóba ülhessen, még negatív koronavírusteszt-eredményt is kellett produkálnia, a csapatfőnök megerősítette, amit a képernyőkön is láthattunk, hogy a német szó szerint 15 perccel az első szabadedzés kezdete előtt kapott zöld utat.

Ami Perezt illeti, a mexikóinak az Egyesült Királyságban pillanatnyilag érvényben lévő szabályok szerint 10 napot kell karanténban töltenie, és bár a nyilatkozat idején Szafnauer nem volt ebben biztos, azt mondta, ha Perez nem tud autóba ülni a jövő hétvégén, akkor a második silverstone-i fordulón is Hülkenberget küldik pályára, nem keresnek más beugrót.