Hosszan tartó betegség után, 70 éves korában pontosan egy évvel ezelőtt hunyt el a Forma-1 háromszoros világbajnoka, a már életében legendává vált Niki Lauda.

A Ferrarival és a McLarennel is világbajnoki címig jutó osztrák versenyző az F1 után üzletemberként is sikereket ért el, légitársaságokat alapított, maga is repült, de az autósporttól sem szakadt el, a Jaguar csapatfőnöke is volt az évezred elején, majd 2012-től a Mercedes résztulajdonosaként és igazgatójaként dolgozott, egészen haláláig.

Egy éve távozott a Forma-1-es legenda 1

Lauda egyik nagy húzása volt Lewis Hamilton megszerzése, az angol egyrészt ezt idézte fel évfordulós visszaemlékezésében:

„A legkedvesebb emlékeim talán az első beszélgetéseinkhez fűződnek. 2012-ben kezdtünk beszélni, emlékszem, egyszer otthon voltam, Niki meg hívott, próbált meggyőzni, hogy menjek a Mercedeshez. Nagyon menő volt, hogy egy olyan legenda, egy világbajnok hívott fel, mint Niki.”

„Elég jó beszélgetéseink voltak, de akkor még azért az elején jártunk. De az, hogy egy Niki Lauda-kaliberű ember támogat, már önmagában nagy tiszteletet ébresztett, láthatóan megvolt a kölcsönös tisztelet köztünk. Én azt hittem, versenyzőként nem igazán értékelt, pedig de. Aztán Szingapúrban összeültünk, eljött a szállodai szobámba, nagyon jót beszélgettünk.”

„Azt hiszem, akkor mondta, hogy te jó ég, annyi mindenben hasonlítasz rám, sokkal több közös van bennünk, mint gondoltam. Magában valószínűleg arra jutott, hogy nem kellene elhamarkodottan ítélnie az emberekről” – nosztalgiázott a hatszoros világbajnok.

Egy éve távozott a Forma-1-es legenda 2

A Mercedeshez való átcsábítás után aztán igazán kiteljesedett Hamilton és Lauda kapcsolata:

„Mindig azon törte a fejét, hogyan javulhatnánk. A legnagyobb elismerés az volt tőle, ha megemelte a sapkáját, ezzel mondta, hogy szép munka! Sokszor beszélgettünk a futamok után, mindig kérdezgette, hogy Lewis, mire van szükséged, hogy még jobb lehess, mit szeretnél? Mindig a fejlődést kereste. Ha valamit eltanultam tőle, akkor ez az.”

„Versenyzőként természetesen együtt kell működni a csapattal, de vezetni is kell. Vezetni kell a csapatot, fel kell tenni a kérdéseket, a dolgok mélyére kell ásni, mindenkit hajtani kell. Niki tanította meg, hogyan is közelítsem meg a munkában, és szeretném hinni, hogy a versenyzői életem minden egyes napján alkalmazom is ezt.”

„Hálás vagyok neki a lehetőségért, mindig is imádni fogom Nikit. Tudom, hogy lélekben minden egyes futamon velünk van.”

Az évforduló kapcsán az egész F1-es világ emlékezett, ma este a Forma-1 hivatalos csatornáin is Lauda nagy futamait idézik majd fel:

Kövess minket a Facebook-on!