A Forma-1 sportszakmai főnöke, Ross Brawn hétfőn a brit Sky Sportsnak arról számolt be, hogy megvan a megegyezés, az eredetileg évi 175 millió dollárosra tervezett kiadási plafont csökkentették, 2021-ben 145 millió lesz a keret.

Brawn nem tért ki a részletekre, így nem volt egyértelmű, hogy a csökkentést eddig ellenző Ferrari ellenében, vagy a Scuderiával együtt fogadták el, de a maranellói márka vezérigazgatója, Louis Camilleri megszólalása után nagyon úgy tűnik, a pénzszűke még őket is kompromisszumra kényszerítette.

„2020-ban egyértelműen a Forma-1-es tevékenységünk árt majd leginkább a pénzügyi eredményeinknek. És az a legkiszámíthatatlanabb is. Az eredeti versenynaptár 22 futamot tartalmazott, de az FIA és a Forma-1 most legfeljebb 18 futamot jósol, sok közülük zárt kapus lesz. Ez egyértelműen a jogtulajdonostól származó és a szponzori bevételek, azaz a két fő bevételi forrásunk drasztikus csökkenését vetíti előre. A bevételcsökkenés a végső eredményeinkben is megjelenik majd, méghozzá hangsúlyosan. A jó hír az, hogy valószínűleg csak az idei évre korlátozódik a dolog” – magyarázta a cégvezér a befektetői beszámolóján.

F1: A pénz a Ferrarinál is nagyobb úr 1

Louis Camilleri

„Jelentős előrelépések történtek az egyes F1-es alkatrészek befagyasztását illetően, ami csökkenti majd a költségeket, emellett nagy haladást értünk el a 2021-től élő kiadási plafon kapcsán is, remélhetőleg hamarosan le is zárjuk a kérdést” – folytatta, utalva arra, hogy ők is egyetértettek.

„Bízunk benne, hogy a kiadási plafon pénzügyileg fenntarthatóbbá teszi a Forma-1-et minden résztvevő számára, miközben biztosítja, hogy ez marad az első számú globális versenyszéria, és az autóipari fejlesztés és innováció fontos forrása.”

Kövess minket a Facebook-on!