Miután világossá vált, hogy a Forma-1-et mennyire súlyosan érinti a globális koronavírus-járvány, a sportág vezetése és a csapatok azonnal megkezdték a kármentést, a megoldások keresését.

A nyári szünet előrehozása és a 2021-re szánt új műszaki szabályok bevezetésének elhalasztása mellett a jövő évben érkező kiadási plafon csökkentése is téma volt, de a nagycsapatok ellenállása miatt ezen a téren hetekig tartó vita alakult ki.

Úgy tűnik, mostanra megvan a megegyezés, az eredeti 175 millió dollár helyett 145 millióban húzzák meg az éves költés felső határát.

„A kiadási plafon eredeti célja a mezőny szorosabbá tétele volt, de úgy gondolom, a mostani helyzetben a fenntarthatóság, Forma-1 a pénzügyi fenntarthatósága vált azzá. Ez ugyanolyan fontos a nagycsapatok, mint a kicsit számára” – mondta az F1 sportszakmai főnöke, Ross Brawn a brit Sky Sportsnak.

F1: Megegyeztek, kevesebbet költhetnek a csapatok 1

„Az üzenet világos: csökkentenünk kell a kiadásokat. 175 millióról indultunk, de már oda kemény küzdelem árán jutottunk el, a mostani krízis miatt viszont végül 145 millióval indulunk, a téma már az, hogy a következő években még mennyit lehet majd faragni ebből” – folytatta.

Brown ugyanakkor hangsúlyozta, hogy 2022-ben jönnek majd az új autók, ugyanis a mai Forma-1-esek és a bonyolultságuk okán annyira drágák, így a nagy és elsőre költséges szabályváltozási csomag is a sportág olcsóbbá tételét szolgálja.

Kövess minket a Facebook-on!