A Forma-1-et más sportoknál is súlyosabban érinthetik a globális koronavírus-járvány gazdasági hatásai, csapatfőnökök, sőt a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elnöke, Jean Todt is reális lehetőségként beszélt már arról, hogy több alakulat is csődbe mehet, megszűnhet.

A Red Bull Racing főnöke, Christian Horner ugyanakkor úgy véli, a sportág jogtulajdonosa, az amerikai Liberty Media nem fogja hagyni, hogy a termékük így veszítsen értékéből.

„Hatalmas csapás lenne ez, és ezen a ponton a szervezőnek is döntenie kellene. Az ő üzletük ez, nekik kell eldönteniük, hogyan tartják életben a csapatokat, hiszen a versenyzéshez csapatok kellenek. A libertysek bármire készek, hogy a jövő évben is 10 csapat legyen a rajtrácson. Úgy gondolom, hogy a saját üzletük megóvása érdekében készek lesznek segíteni, és ez alatt azt értem, hogy fizetni, hogy jövőre is minden csapat elindulhasson” – nyilatkozta a Guardiannek.

Az F1 nem hagyja csődbe menni a csapatokat? 1

Az alakulatok életben tartásának egyik fontos eszköze lesz a költés leszorítása, ennek egyik eszköze az eredetileg évi 175 millió dollárosra tervezett, de a többség által 120-130 millióra lesrófolni kívánt kiadási plafon bevezetése – az évente nagyjából 400 millióból gazdálkodó három élcsapat szerint viszont nem életszerű és nem fair az egységes plafon, nekik több pénz kellene, mint a többieknek.

„A csapatok nagyon versengőek, természetesen igyekeznek minden lehetőséget megragadni. A plafon körüli vita nem a pénzről, hanem a versenyképességről szól. Arról, hogy az élcsapatokat is lehúzzák arra a szintre, ahol a középcsapatok is versenyképesek lehetnek velük. De a helyzet az, hogy bármennyi is legyen a plafon, mindig lesznek élmenők és olyanok, akik hátrébb vannak” – mondta erről Horner.