A renault-s Daniel Ricciardo a Twitteren Dan’s Diary (Dan naplója) című “sorozatában” a szerinte legalulértékeltebb F1-es ellenfeleit vette sorba, közéjük sorolva a Ferrari-neveltként az F1-be került, a 2014-es Japán Nagydíjon a Marussia volánjánál súlyos balesetet szenvedett, majd a sérüléseibe 2015 nyarán belehalt Jules Bianchit.

„Nem arról van szó, hogy Jules-t nem értékelték, de sosem láthattuk őt top autóban, így az emberek talán nem érzékelték, hogy milyen jó is lehetett volna. Gondoljunk csak vissza a 2014-es monacói szereplésére a Marussiával – a csapat első pontjait szerezte (a 9. helyével – a szerk.). Monaco olyan, mint Makaó, ott nem lehet mázlival pontot szerezni. Megdolgozott érte.”

Ricciardo rámutatott, hogy ma Bianchi barátja, keresztfia, a Ferrarinál tavaly berobbanó Charles Leclerc váltja valóra, amit a 25 évesen elhunyt „mentora” nem tudott.

„Külön szomorú, hogy Bianchi biztosan élcsapathoz került volna, mostanra garantáltan futamgyőztes lenne. Úgy érzem, bizonyos értelemben Charles viszi végig, amit Jules vihetett volna. Charles egy kicsit későbbi verziója annak, amit Jules elérhetett volna.”

F1: Leclerc lett Bianchi örököse 1

A fiatal Jules Bianchi a még fiatalabb Charles Leclerc-rel (Fotó: Twitter/Charles Leclerc)

Ricciardo már bőven az F1 előtt is ismerte Bianchit, ezért is tudja, mennyire jó versenyző volt a francia:

„Fiatalon, a gokart világában Jules volt az ász. A Formula Medicine viareggiói edzőtáborában ismerkedtünk meg még 17 éves korunkban, de már akkor is mindenki F1-pilótaként tekintett rá. Megismerkedtünk, összebarátkoztunk, gyorsan megtudtam, ki ő, miket ért el, mielőtt én Európába költöztem.”

Az ausztrál Bianchi mellett a volt Sauber-pilóta Marcus Ericssont, a Manor/Marrusia-versenyző Robert Merhit, a Red Bull-, Toro Rosso- és HRT-pilóta Vitantonio Liuzzit és a 2009-es világbajnok Jenson Buttont említette.

F1: Leclerc lett Bianchi örököse 2

A 2016 végén a McLarentől visszavonult angolt így dicsérte:

„Hogy lehet egy világbajnok alulértékelt? Hadd magyarázzam el! Jensonnak voltak szuper évei, de az én listámra 2011-gyel kerül fel, amikor tiszta versenyben megverte Lewist, ami nem kis dolog, ahogy tudjuk. Igazi versenypályákon is legyőzte, mint például Suzukában. Szerintem az volt a legerősebb éve.”

Ricciardo kiemelte, hogy Button csendes, problémamentes versenyző volt, igazi „smooth operator”.

„És nála jobbat még nem láttam a félig vizes, félig száraz körülmények között, változó időjárásban. Az a 2011-es kanadai győzelme pedig – két futammal a karrierem kezdete előtt – az egyik legjobb F1-es verseny volt, amit valaha is láttam!”