Miközben az európai gócnak számító Olaszországot már teljesen lezárják, Bahreinbe alig-alig engedik be az utazókat, Vietnám pedig ideiglenesen visszaállította a vízumkötelezettséget a korábban már mentességet kapott európai utazók számára, a Forma-1 vezetése továbbra is tartja magát ahhoz, hogy mindennel haladnak tovább a tervek szerint, igaz, azért néhány plusz intézkedést is tesznek a koronavírus-járvány miatt.

Az F1 hétfő este adott ki közleményt a témában.

„A COVID-19 koronavírus folytatódó terjedése és annak világszerte a közösségekre gyakorolt hatása kapcsán az F1 folyamatos párbeszédet folytat a versenyszervezőkkel, a kormányzati szervekkel és az egészségügyi szakemberekkel, hogy biztosíthassuk a sportág résztvevői és környékén tevékenykedők biztonságát” – kezdték.

Kiemelték, hogy „tudományos megközelítést” alkalmaznak a járványt illetően, naponta kérnek és kapnak iránymutatást az egészségügyi szervektől és a helyi versenyszervezőktől. A Forma-1 dolgozóinak összes nem halaszthatatlan utazását felfüggesztették, a repülőtereken, átszállási pontokon és a pályákon pedig saját ellenőrzési pontokat hoznak létre, a versenyszervezők pedig elkülönítőket telepítenek.

A Bahreini Nagydíj szervezői már vasárnap délelőtt közölték, hogy – az F1 történetében első ízben – zárt kapuk mögött, nézők nélkül tartják majd a versenyhétvégét. Erre is reflektált az F1 közleménye.

„Bahreinben úgy döntöttek, hogy az országban bevezetett szélesebb megelőzési lépésekkel összhangban az idei versenyt nézők nélkül rendezik. Bahreinben belépés előtti ellenőrzéssel, speciális egészségügyi pontokkal, megnövelt higiéniával, kézmosóállomásokkal és gyanús esetekre vonatkozó speciális egészségügyi protokollokkal készülnek.”

A Forma-1 közleménye feltűnően kerülte a naptár szerint április első hétvégéjén következő Vietnámi Nagydíj kérdését.

Ami a hétvégi szezonnyitót, az Ausztrál Nagydíjat illeti, Melbourne-ben eddig minden a megszokott kerékvágásban halad, ám a versenyhétvége betétprogramjaként tervezett Miley Cyrus-koncertről lemondhatnak a nézők, a popénekesnő ugyanis a koronavírus-veszély miatt mára lefújta azt.