Olaszországban az új koronavírussal fertőzöttek összesített száma elérte az 5883-at, miután szombat esti közlés szerint egy nap alatt 1145-tel nőtt a szám, ami majdnem kétszerese a pénteki 620-nak.

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök szombat éjjel aláírta azt a rendeletet, amelynek értelmében a hatóságoknak le kell állítaniuk a be- és kilépést a tízmillió lakosú Lombardia tartományban, valamint 11 másik észak-olaszországi városban is vesztegzárat vezettek be.

Az újabb karanténzónák Emilia-Romagna tartományban Modena, Parma, Piecenza és Reggio Emilia városokat és ezek környékét érintik, Marche tartományban Pesarót és Urbinót, Piemonte tartományban Asti és Alessandria térségét, Veneto tartományban Velence, Padova, Treviso városait.

Az úgynevezett “vörös zónákban” minimálisra kívánják csökkenteni a közösségi életet, a bevezetett intézkedésekkel egyebek között betiltják az esküvők, temetések rendezését, a sporteseményeket zárt ajtók mögött rendezik meg, lezárják a sípályákat, meghosszabbítják az Olaszország többi részén március 15-ig érvényes oktatási szünetet, hétvégére bezárják a bevásárlóközpontokat.

A Ferrari központja, Maranello Emilia-Romagnában, Modenától mindössze 20 km-re fekszik, így – bár 100 százalékosan biztosat még nem tudni – nagyon valószínű, hogy ott is érvényes a vesztegzár.

A jövő hétvégi Forma-1-es szezonnyitóra, az Ausztrál Nagydíjra a csapattagok túlnyomó többsége már elutazhatott vagy ma indult, így Melbourne-ben valószínűleg képes lesz rajthoz állni a csapat, de nagy kérdés, hogy mi lesz azután, hazatérhetnek-e, vagy a hazájukon kívül ragadnak.

Melbourne-ben már napok óta folyik a készülődés

A rendelet egyébként tartalmaz „halaszthatatlan munkára” vonatkozó kitételt, de egyelőre nem tudni, a Forma-1-es tevékenység beletartozik-e ebbe.

Frissítés: a Ferrari vasárnap délutánra az alábbi közleményt adta ki:

„Az olasz kormány múlt éjjel életbe léptetett rendelkezéseit követően folyamatosan figyeljük és értékeljük a helyzetet, valamint szoros kapcsolatot tartunk az illetékes hatóságokkal és szervezetekkel. A Ferrari álláspontja szerint a kormány rendelkezéseinek megtartása garantálja a dolgozói és családjaik biztonságát, ami az elsődleges. Minden egyes döntést ennek alapján hozunk majd meg. A csapat és a felszereléseink egy része már megérkezett Melbourne-be, a további csapattagok indulása pedig a tervek szerint halad tovább, hacsak nem kapunk ellentétes értelmű utasítást.”

A másik olasz F1-es csapat, az Alpha Tauri faenzai központja szintén Emilia-Romagnában van, de a most karantén alá vont területeken kívül esik.

F1: Nem térhetnek haza a Ferrari csapattagjai? 1

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) Motorsport Világtanácsának pénteki ülésén koronavírus-válságstáb létrehozásáról döntöttek, a felügyelőszervezet orvosi főtisztviselője, Prof. Gerard Saillant által vezetett bizottság kétnaponta ülésezik, hogy reagálhassanak a folyamatosan változó helyzetre. Az első lépésük a Forma E római hétvégéjének lefújása volt.

A Forma-1 első három versenyhétvégéje (Ausztrália, Bahrein és Vietnám) elvileg sínen van, de a helyzet nem biztató.

„Mindannyiunkat érint a koronavírus jelentette kihívás. Úgy gondolom, a legfontosabb az, hogy a lehetős legbiztonságosabban, de fenntartsuk az F1 működését. Felesleges kockázatokat nem vállalhatunk, de nem is zárhatjuk be a boltot. De nagyon komoly fenyegetés a koronavírus, szóval szükség esetén meg kell tennünk a megfelelő lépéseket” – mondta a Forma-1 sportszakmai vezetője, Ross Brawn néhány nappal ezelőtt, hozzátéve, hogy folyamatosan egyeztetnek a versenyhelyszínek illetékes hatóságaival és persze az FIA-val is.