Az április 17-19-i Kínai Nagydíjat már jó ideje elnapolták, ám a dolgok jelenlegi állása szerint a 2020-as Forma-1-es világbajnokság első három futama, az Ausztrál, a Bahreini és a Vietnámi Nagydíj a tervek szerint zajlik majd.

Ha ez így is marad, nagy kérdés, hogy mi lesz az F1 olasz szereplőivel, hiszen az Alpha Tauri, a Ferrari és a Pirelli is a koronavírus-fertőzések európai gócpontjában, Észak-Olaszországban található, több ország – köztük Vietnám – is beutazási tilalmat vezetett be az onnan érkezőkre.

A sportág keretszerződései szerint nagydíjat minimum 16 autó részvételével lehet rendezni, így elvi akadálya nem lenne a futamok megtartásának, de az Alpha Tauri főnöke, Franz Tost szerint nem lenne fair, ha nélkülük indulna a szezon.

F1: Indulhat-e a szezon csonka mezőnnyel? 1

„Megyünk Ausztráliába. Szép ország, szeretnénk a versenyt. Úgy gondolom, nem lesz probléma. A jövő hét végén indulnak a csapattagok. De óráról órára változik a helyzet, ami persze megnehezíti a dolgokat” – utalt a karanténokra és az utazási korlátozásokra.

„Én nem gondolkodtam még ezen, és nyilván nem is én döntök erről, de úgy gondolom, hogy nem lenne fair, ha bizonyos csapatok nélkül indulna az idény, az nagy hátrányt jelentene.”

„Ami Bahreint illeti, ha jól tudom, az Olaszországból érkezők az ellenőrzések után, ha nem betegek, nem hordozzák a koronavírust, beutazhatnak, dolgozhatnak. Gondolom, hogy ez érvényes a Forma-1 esetén is” – magyarázta az osztrák.