A Red Bull péntek este látványos show keretében mutatta be Toro Rossóról az energiaital-gyártó ruhamárkája után Alpha Taurira átnevezett kisebbik csapata új autóját, az AT01-est.

A 2006-ban a Minardi felvásárlásával létrehozott második Red Bull-alakulat eddigi története során mindig is az ifjoncnevelő fiókcsapat volt, amelytől legfeljebb tisztes középmezőnybeli helytállást vártak, és ennek megfelelő erőforrásokból is gazdálkodhatott, de az energiaital-gyártó motorsportfőnöke, Helmut Marko azt mondja, 2020-tól ennek vége.

„A névváltoztatással, a nagy hírveréssel, a bemutatóra szánt befektetéssel egyértelmű, hogy az erőforrások is nőttek. Átalakulás zajlik, fiókcsapatból testvércsapat lesz. Mindent, amit a szabályok és a kapacitásaink megengednek, meg fog kapni az Alpha Tauri is” – nyilatkozta az osztrák a salzburgi eseményen.

F1: Felnőtt a kisebbik Red Bull-csapat 1

A Red Bull Racing természetesen lépéselőnyben van, az Alpha Tauri gyakorlatilag a 2019 végi RB15-össel kezdi az idényt, majd kisebb-nagyobb csúszással kapja meg a nagyobbik csapat fejlesztéseit.

„Természetesen lesz egy kis késés, hiszen a önmagában a Red Bull Racing fejlesztései is feladják a leckét, főleg a szezon elején. Három-hat hónap az átfutás. A Red Bullnál lezajlott nagy fejlődés legkorábban a szezon közepén érvényesülhet majd az Alpha Taurinál” – magyarázta Marko.

Hozzátette azt is, hogy egyes, a 2020-as Red Bullon megjelent újítások – mint az új orr és az első felfüggesztés –, egyáltalán nem kerülnek át az AT01-esre, ugyanis vannak, amik egyszerűen nem működnének a régebbi koncepcióval.

Az Alpha Tauri ma Misanóban tartja az autó bejáratását, reggel indultak Salzburgból, a cikk megjelenésével egy időben pedig pályára is gurult az AT01-es.